דף הבית מפת האתר חוקים ותקנות כניסה לישראל דרכונים יציאה לחו"ל בטוח נסיעות לחו"ל השכרת רכב תחבורה שיט תעופה מורי דרך בתי מלון טיולים מאורגנים סוכנויות נסיעות אתרי תיירות טיים שרינג מועדוני נופש שדות תעופה עידוד השקעות הון קישורים דף קשר TOURISM LAW שונות IFTTA פורום/Forum חיפוש/SEARCH

 

למעלה תנאי העסקה פסקי דין רישוי תקנות הסוכנויות תיקון תקנות הסוכנויות גילוי נאות

פסקי דין

שיווק שרות נסיעות באינטרנט

בש"א (ת"א) 7633/01 (ת"א (ת"א) 1509/01) פרדייס מומבסה טורס (1997) בע"מ נ' ניו-סויל טכנולוג'יס בע"מ ואח' (החלטה מיום 8.5.01)

המבקשת פועלת מאז 1997 כסוכנות נסיעות ומשווקת חבילות נופש לעיר מומבסה שבקניה. חבילות התיור משווקות באמצעות סוכנים ברחבי הארץ.

המשיבה קיבלה מאת המבקשת זכויות שיווק בלעדיות של חבילות נופש באמצעות אתר אינטרנט. היחסים בין הצדדים הסתיימו. למרות זאת, המשיכה המשיבה להחזיק באתר האינטרט.

המבקשת ביקשה צו מניעה זמני שיאסור על המשיבה להמשיך ולפרסם כל פרסום המתיימר להיות פרסום מטעם המבקשת באמצעות האינטרנט הנושא את השם "פרדייס מומבסה". המבקשת טוענת כי המשיבה מבצעת עוולה של הכבדה לא הוגנת על גישת לקוחות אל עסקו או השירות של עוסק אחר, וזאת על פי סעיף 4 לחוק העוולות המסחריות, התשנ"ט- 1999.

נפסק (כב' השופט יהודה זפט ):

  1. לקוחות הגולשים באינטרנט ומבקשים להגיע לעסקה של המבקשת, טועים לפנות לאתר האינטרנט, שכן האתר נושא את השם פרדייס מומבסה. האתר מציג מידע לא מעודכן, אינו מאפשר הזמנת חבילות נופש של המבקשת ומוצג בו מספר טלפון לא פעיל. זו הכבדה לא הוגנת על גישת הלקוחות.

  2. מתן צו זמני לא יסב למשיבה נזק כלשהו שכן מזה זמן רב לא ניתן לבצע הזמנת חבילות נופש דרך האתר. מאידך, כניסה מוטעית לאתר של גולשים המבקשים להגיע למבקשת יטעה אותם לחשוב שעסקה של המבקשת אינו פעיל, ובכך טמון פוטנציאל של נזק למבקשת.

בש"א (י-ם) 1929/02, 2477/02, 3713/02, 935/03 (ת"א (י-ם) 4183/92) זוז תיירות בע"מ נ' הוטלס אונליין בע"מ ואח', פ"מ תשס"ג(1) 913 (החלטה מיום 4.4.2004)

המבקשת הכינה אתר אינטרנט בעברית אשר בו ניתן להזמין בתי מלון בכל רחבי העולם, לאחר שהתקשרה עם משיבה מס' 2. לטענתה, המשיבה מס' 1 החלה להפעיל אתר דומה בעברית, תוך הפרת זכויותיה. היא עותרת למתן צו עשה זמני ולצו מניעה זמני כלפי המשיבות. המבקשת טוענת כי ניתנה לה התחייבות לבלעדיות על ידי המשיבה 2 וכי לאחר שהועלה לאוויר אתר של אותה חברה בעברית, אשר בעלת הדומיין שלו היא המשיבה מס' 1, שבו תוארה הנתבעת כ"חלק ממשפחת HRN" וכן שהיא הנציגה הבלעדית של HRN בארץ, מסקנת המבקשת היתה כי HRN הפרה הפרה בוטה את החוזה עם המבקשת, שבו ניתן לה בלעדיות באתר הזמנת בתי המלון בעברית בישראל".

המשיבה מס' 1 טוענת כי האתר אותו היא מפעילה, "דהיינו האתר הידוע בשם WWW.HOTELSONLINE.CO.IL פועל כאתר עצמאי, המוקדש כולו לפעילות באמצעות מאגר הנתונים והחיפוש של משיבה 2. אך , כל החומר באתר תורגם לעברית, כך שהמשתמש המבצע חיפוש באתר נשאר בתוך האתר היושב על שרת עצמאי, ומקבל את נתוני המשיבה 2".

לטענת המשיבה היא לא ידעה על התקשרות או בלעדיות או כל זכות שיש למבקשת  וכן טענות אחרות, בינהן טענה כי האתר המופעל על ידיה אינו ממוקם בשרת בישראל "ועל כן, אף אם היתה המבקשת זכאית לבלעדיות, הרי שזו אינה חלה על אתרים אשר אינם ממוקמים בישראל".

המשיבה מס' 2 הוסיפה וטענה כי תוקף ההתקשרות בין הצדדים הסתיים וכי ביטלה את ההסכם כדין.

נפסק (כב' השופט משה דרורי ):

  1. "במקרה לפנינו הוכיחה המבקשת כי קימת ראשית ראיה ,ואף מעבר לכך ,ראיה מהימנה לכאורה, לתביעה זו. הצגת ההתכתבות בי המבקשת לבין חברת ,HRN וכן ההסכם עצמו ( נספח ה לבקשה )שנערך בין המבקשת לבין משיבה 2, מהווים ראשית ראיה לכך כי קיים חוזה מחייב בין המבקשת למשיבה 2. כמו כן הוכח כי אכן החוזה בין הצדדים הופר, בכך שמשיבה 1 הפעילה אתר מתחרה באתר שעל פי החוזה בין המבקשת לבין המשיבה 2,  צריך להיות מופעל על ידי המבקשת לבדה".

  2. "מאחר וביום הגשת הבקשה, פעל האתר של משיבה 1, ואילו האתר של המבקשת טרם הופעל, מדובר בצו מניעה זמני שלמעשה דינו כצו עשה זמני, ואשר הענקתו למבקשת יהווה הענות לתביעה עצמה....בנסיבות אלה, מהסס מאוד בית המשפט מלתת צו כזה...".

  3. הנזק אשר יגרם למשיבות מרובה יותר "מזה אשר ייגרם למבקשת האם לא יינתן הצו. אף אם התובעת תזכה בתביעה העיקרית יוכח כי החוזה הופר לגביו שלא מן הדין הרי שאין כל ביטחון כי הסעד אשר יינתן לו על ידי בית המשפט יהיה אכיפה... הנזק אשר נגרם למבקשת הוא כספי, הכולל, בין היתר, את הוצאת המשאבים הכספיים לתרגום האתר לעברית, ואובדן הרווח בעתיד, ונזק נזה ניתן לפיצוי. לעומת זאת, מתן הצו הזמני עלול לגרום למצב בו המשיבות לא יוכלו לתפעל יותר את האתר בארץ, וכפי שהוסבר לעיל,אין מקום, בנסיבות אלה, ליתן צו כזה".

  4. "...דווקא בעידן האינטרנט, המסמל את הפתיחות ואת היכולת של כל בן אנוש בכל רחבי הגלובוס, אשר בזכות האינטרנט הפך ל"כפר גלובלי", לגלוש לכל אתר וקבל את מבוקשו, יש לצמצם ביותר את צווי המניעה בתחום זה. כפי שהצנזורים התייאשו, כמעט כליל, מלהפעיל צנזורה בעידן האינטרנט, כך ראוי כי בית המשפט יקפוץ את ידיו ורק במקרים נדירים ביותר יוציא צו מניעה כנגד הפעלת אתר באינטרנט".

  5. יש להביא גם בחשבון את יכולת האכיפה של בית משפט בישראל על מפעילי אתר אינטרנט הנמצאים מחוץ לגבולות ישראל.

ראו והשוו ת"א (י-ם) 5242/03 בש"א (י-ם) 2841/03 רעות אלקטרוניקה ורכיבים בע"מ ואח' נ' מראות אימאג' בע"מ ואח' (לא פורסם) (החלטה מיום 18.12.03) בנושא הסמכות המקומית בתביעה על הפרת זכויות יוצרים ברשת האינטרנט.

ת"ק (תל אביב) 641/04 דורון משה ואח' נ' דיזינהויז נסיעות ותיירות 1979 בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 14.7.04)

התובעים רכשו מאת הנתבעת שוברים לשהות בבתי מלון שונים בגרמניה. לטענתם הובטח להם כי מדובר בבתי מלון ממוזגים וברמה גבוה. בפועל, למעט במלון אחד, בכולם לא היה מיזוג אויר וכולם היו במצב של שיפוץ עם פיגומים. עם הגיעם למלון הראשון הם צלצלו לנתבעת והובטח להם שמדובר בתקלה חד פעמית שלא תחזור על עצמה במלונות הבאים.

במשפט, טענה נציגת הנתבעת, כי התובעים יכולים היו לבדוק בעצמם את בתי מלון באמצעות גלישה באינטרנט.

נפסק (כב' השופט חגי ברנר ):

  1. לטענה כי התובעים יכולים היו לבדוק את התאמת בתי המלון באינטרנט - "תשובה זו ראוי היה שלא תישמע מסוכנות נסיעות המכבדת את עצמה, שכן ישאל השואל, אם כך הוא הדבר, מה צורך יש בכלל בסוכנות הנסיעות, הגובה מן הסתם עמלה נאה בגין השירות שהיא מעניקה ללקוחותיה, כאשר הלקוח יכול לברר את הפרטים באינטרנט וגם לבצע את ההזמנה באינטרנט ? הרי זו בדיוק הסיבה שאנשים פונים לסוכן נסיעות: הם מניחים כי הלה יתאים להם סידורי לינה, רכב וטיסות לפי העדפותיהם, תקציבם ואילוציהם, ולא ישלח אותם לגלוש באינטרנט כדי לוודא שהסוכן אכן ביצע את מלאכתו כהלכה. הם אינם אמורים לצפות כי בתי המלון שמוצעים להם על ידי הסוכן, עומדים אולי בדרישות התקציב אך לא בדרישות האיכות".

  2. "אכן, הנתבעת אינה יכולה להבטיח שלא תתרחשנה תקלות בעת הטיול, אך את התקלה הזו היא היתה יכולה וצריכה למנוע, וכל סוכן בר דעת המתבקש להזמין חדרי מלון ממוזגים, אמור להיות מסוגל לעשות כן ולכל הפחות להתריע כי בתקציב שהוצג בפניו אין הדבר אפשרי. אם הספקים חו"ל הטעו את הנתבעת בענין זה, עליה למצות את זכויותיה כלפיהם, ולא להתנער מאחריותה כלפי התובעים. אשר על כן, הדברים שנאמרו בת"א 165/88, כפי שצוטטו בכתב ההגנה של הנתבעת, אינם מועילים לנתבעת בעניננו, משום שהכשל כאן היה בעת ביצוע ההזמנה, ואותו היה ניתן למנוע לו פעלה הנתבעת כמצופה מסוכן נסיעות מנוסה ואחראי".

  3. "...טענת התובעים כי בכל בתי המלון, בלא יוצא מן הכלל, היו מותקנים פיגומים, נשמעת לי מופרכת על פינה, אך די בכך שהחדרים לא היו ממוזגים, בניגוד לנדרש, כדי לכות את התובעים בפיצויים".

  4. "אין זה מתקבל על הדעת כי בשל העדר מיזוג בחדרים יפוצו התובעים במחיר המתקרב לעלות הכוללת של הנסיעה. הרי כאשר מדובר בטיול מעיר לעיר כפי שהיה בענייננו, במסגרתו התאכסנו התובעים בשבע בתי מלון שונים, בתי המלון אינם מרכז הטיול אלא חלק נלווה ובדרך כלל טפל למטרה העיקרית של הטיול. אינני מקבל את הטענה כי בשל העדר המיזוג בחדרים ומצבם הירוד כביכול של בתי המלון, נהרסה כליל החופשה. סופו של דבר צריך להביא בחשבון כי מחיר הלינה שיקף מן הסתם את איכות המלון, והפגיעה בתובעים היתה בפער בין מה שקיבלו לבין מה שציפו לקבל, על יסוד הבטחות הנתבעת, ולא ברמה הכלכלית. במילים אחרות: אין זה המקרה בו אדם שילם עבור מלון ברמה של חמישה כוכבים וקיבל מלון ברמה של שלושה כוכבים".

בכל תביעה נפסק סך 2,000 ש"ח בגין עוגמת נפש בצרוף סך 300 ש"ח בגין הוצאות משפט.

ליקוי בתיאור מיקומו של אתר סקי

ת"א (תל אביב) 52167/99 ציונה הורנשטיין ואח' נ' אופיר טורס בע"מ ואח' (לא פורסם)(פסק דין מיום 7.10.2001)

ליקוי בתיאור מיקומו של בית מלון

ת"ק (נתניה) 1835/01 מרון הדס ואח' נ' אופיר טורס בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 27.12.2001)

התובעים רכשו חבילת תיור מאת הנתבעת, אשר כללה כרטיסי טיסה לספרד, לינה של ששה לילות בבתי מלון בצפון ספרד, מהם שני לילות בעיר סאן סבסטיאן ורכב שכור.

לטענת התובעים המלון בסאן סבסטיאן היה מחוץ לעיר, במרחק של כ- 18 ק"מ מהעיר וסמוך לאוטוסטרדה, במקום בעיר עצמה.

לטענתם משנאלצו לשהות במלון מחוץ לעיר, במרחק אשר אילצם לשהות את כל שעות היום בעיר ומנע מהם להתפצל לטיולים נפרדים וכן האריך את משך ההגעה לעיר, נגרמה להם עגמת נפש רבה ועל הנתבעת לפצותם בגינה.

הנתבעת מכחישה כי התחייבה למכור לתובעים דווקא מלון בעיר סאן סבסטיאן וטוענת כי התחייבה רק למלון באיזור סאן סבסטיאן.

נפסק (כב' השופטת דפנה בלטמן קדראי ):

  1. על שובר המלון נרשם ברישום מודגש בכתב יד "סאן סבסטיאן" והתובעים העידו כי הזמינו הזמנה מפורשת למלון בעיר ולא באיזור. הנתבעת לא הביאה עדות כלשהי לסתור עדויות התובעים, ולמעשה אף חיזקה עדותם בכך שהודתה כי מלכתחילה הוזמן עבורם מלון בעיר, אך בשל אילוצים שונים הוחלף למלון מחוץ לה. לפיכך התקבלה גירסת התובעים כי הזמינו מלון בעיר ולא באיזור ו"ממילא הוכחה בכך ההפרה: באשר הנתבעת סיפקה לתובעים לינה במלון מחוץ לעיר הגם שהתחייבה לספק להם לינה במלון בעיר עצמה".

  2. "משהופר ההסכם זכאים התובעים לפצוי בגין הנזק שנגרם להם בגין ההפרה. התובעים תובעים וזכאים לפיצוי בגין נזק שאיננו ממוני פיצוי בגין עוגמת הנפש, הטירדה והטירחה הכרוכים בשהות במלון מרוחק מהמרכז.

  3. פסיקת שיעורו של נזק זה נתונה לשיקול דעתו של בית המשפט.

  4. עוגמת הנפש אשר נהוג לפסוק בגין הפרת הסכמים למכירת חבילות תיור משקפת כרגיל אף את הפגיעה מההנאה מהנופש בכללותו ואת מפח הנפש של מי אשר ציפה למנוחה ושלווה אך ציפייתו סוכלה.

בית המשפט פסק פיצוי בסך 1,000 ש"ח לכל נוסע, כאשר עלותה הכללית של חבילת התיור לאדם היתה $1,000.

ת"ק (נתניה) 1041/01 שבלסקי אליהו נ' אופיר טורס ואח' (לא פורסם) (פס"ד מיום 4.7.2001)

התובע רכש חבילות נופש עבורו ועבור קרוביו לעיר רומא. לטענתו נמסר לו כי המלון נמצא במקום מרכזי 10 דקות הליכה מהותיקן. לטענת סוכנות הנסיעות (אשר אושרה על ידי הסיטונאית) נמסר ללקוח כי המלון נמצא במרחק 10 דקות נסיעה מהותיקן.

לטענת התובע, עם הגעתו למלון, הוברר לו כי המלון מצוי בפרבר מרוחק ומשך הנסיעה ממקום הימצאו לותיקן הוא כשעה. כתוצאה מכך שובשה תכנית הטיולים ולא נתאפשרו בילויים ליליים, נגרמו הוצאות נסיעה ואף נגרמו אי נוחות ופגיעה בהנאה.

נפסק (כב' השופטת דפנה בלטמן קדראי ):

  1. "משהוכח כי הסוכנות מסרה לתובע את אותם פרטים אודות המלון אשר נמסרו לה מהסיטונאית, ומשתפקיד הסוכנות לקשר בין הנוסע לבין מוכרת חבילות הנופש, הנני קובעת כבר שיש לדחות את התביעה נגד נתבעת 1 (סוכנות הנסיעות, ר.ג.). נתבעת זו פעלה באופן סביר, תוך מילוי תפקידה, הציגה את אותם מצגים אשר היו בידיה ולא הפרה התחייבות כלשהי כלפי התובע".

  2. לאחר שבית המשפט בחן תעוד מפורט שהומצא על ידי הסיטונאית בדבר המרחקים שבין המלון לתחנת האוטובוס, המרחק בין תחנת האוטובוס לותיקן וזמני ההמתנה לאוטובוסים ומשך הנסיעה עד לותיקן, נקבע כי "אמנם נמסר לתובע מצג מטעה. המלון מרוחק יחסית ואיננו נגיש כצפוי בנסיעה ציבורית למרכז רומא, ויש להניח כי אמנם היה בכל אלה בכדי לשבש את חופשתם הצפויה של התובע ואורחיו ואף להעמיס עליהם הוצאות נסיעה מיוחדות".

  3. "על משווק חבילות נופש להיות מעודכן בכל עת בכל פרטי חבילות הנופש שהינו מוכר, לרבות פרטים מדוייקים על מלונות המשווקים בחבילות אלה. אין להסתמך רק על פרוספקטים של המלון או פרסומים אחרים, אפילו רשמיים (מה גם שלא הוכח כלל במשפט כי היו לסיטונאית לפני הגשת התביעה פרסומים כאלה). יש לבדוק המלון על ידי נציגים מקומיים ולקבל ממקור ראשון ובדיקות תקופתיות מיוחדות את כל הנתונים הרלבנטיים, וזאת קודם לפעולות השיווק של המלון".

התביעה התקבלה נגד הסיטונאית והתובע פוצה בסך 850 ש"ח על הנזק הלא ממוני וכן החזר של 350 ש"ח בגין הוצאות עבור מוניות, וכן הוצאות משפט. התביעה נגד סוכנות הנסיעות נדחתה.

ת"ק (נתניה) 3040/00 אלעד חנה ואח' נ' אינטרנציונל נסיעות ותיירות בע"מ ואח' (לא פורסם) (פס"ד מיום 13.9.2001)

התובעים הזמינו אצל סוכנות הנסיעות חבילת תיור לפראג. ימי השהות כללו גם שבת, ומכיוון שהתובעים הם אנשים דתיים, הדגישו לפני סוכנת הנסיעות כי רצונם במלון שמצוי במרחק הליכה מבית הכנסת. סוכנת הנסיעות בדקה את הבקשה והשיבה להם כי המלון הקרוב ביותר לבית הכנסת הוא מלון 5 כוכבים ולכן עליהם להוסיף 300$ למחיר ששילמו, והתובעים עשו כן.

הסתבר שהמלון מצוי מחוץ למרכז העיר, ולא ניתן היה להגיע אליו אל בנסיעה, דבר שהתובעים לא עשו בשבת.

הנתבעת מס' 1 טענה כי המידע אודות המלון נמסר להם על ידי הסיטונאית ולכן מוטלת על הסיטונאית האחריות לתקלה.

במהלך המשפט הסתבר שאמנם יש שני בתי מלון שונים (שניהם בני חמישה כוכבים): "פאלס פרגה", שמצוי במרכז העיר ובמרחק הליכה מבית הכנסת; ו"פרגה", שמצוי מחוץ למרכז העיר.

עוד התגלה במהלך המשפט כי בפרסומים של הסיטונאי מופיע רק מלון "פרגה" ורשום לגביו: "המלון ממוקם כ- 15 דקות נסיעה ממרכז העיר בחשמלית".

נפסק (כב' השופטת יעל קלוגמן ):

  1. לא היתה כל רשלנות מצידה של הסיטונאית בכך שביצעה את ההזמנה בדיוק כפי ששוגרה על ידי סוכנת הנסיעות, היינו לאותו מלון "פרגה", שכן סוכנת הנסיעות לא דיברה עם נציגת הסיטונאית אלא על מלון "פרגה" ולא על מלון "פאלס פרגה" המופיע רק בחוברת של סיטונאי אחר.

  2. סוכנת הנסיעות התרשלה כאשר הוציאה את ההזמנה למלון "פרגה" ולא למלון "פאלס פרגה".

התביעה נגד סוכנות הנסיעות התקבלה וסוכנות הנסיעות חויבה בהחזר התוספת של 300$ ששולמה וכן סך 1500 ש"ח בגין עגמת הנפש וכן הוצאות משפט. התביעה נגד הסיטונאית נדחתה ללא צו להוצאות.

ת"א (הרצליה) 87/ 1175-1176 רוזנטל ואח' נ' החברה הגאוגרפית לטיולים בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 4.7.90) (כב' השופט י' גלין)

ת"ק (חיפה) 2838/03 מושקוביץ נחמה ואריה נ' אופיר טורס בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 23.10.03)

התובעים רכשו חבילת נופש למשך כשבוע בחבל טוסקנה. התובעים טוענים כי הוסבר להם כי יתאכסנו בחדר בוילה כפרית עתיקת יומין ולצורך המחשת איכות ואופי החדר נמסרה לידיהם חוברת צבעונית בה מופיעים תמונות החדר, הוילה וסביבותיה. לטענתם, נמסר להם כי בטרם ביצוע ההזמנה לא ניתן מראש באיזו וילה הם יתארחו. רק לאחר ביצוע ההזמנה נמסר להם כי יתארחו בחדר בוילה בשם לימונצ'לו. לטענתם, כאשר הגיעו למקום, הגלה להם כי החדר מרוחק כקילומטר מבניין הוילה עצמה, החדר משמש למגורי עובדי החווה שמסביב לוילה, על הקירות מופיע עובש, בקרבתו דיר חזירים, האחרות אינן זמינות אלא לקבוצות, במקום אין כל גינה, בחדר אין חלון ועוד. התובעים שילמו עבור החבילה סך של 8,033 ש"ח. הם תובעים השבה של מה ששלמו וכן פיצוי בסך 4,000 ש"ח לכל אחד מהם וכן לחייב את הנתבעת בהוצאותיהם המשפטיות.

הנתבעת מכחישה את הטענות וטוענת כי התובעים ביקשו לרכוש "דיל זול". לאור העובדה כי ביצעו הזמנה ברגע האחרון, הובהר להם כי ההזמנה שתאושר, באם תאושר, תהיה מתוך מבחר מסויים של וילות שאינן מסוג הוילות המופיעות בחוברת, וכי החוברת נמסרה לתובעים אך ורק "כהמחשה לאופי האיזור וסגנון האירוח" וכי הוילה בה שוכנו אינה אחת מאלה המופיעות בחוברת. "הנתבעת טוענת עוד כי לא הובטח דבר וחצי דבר לענין איכות החדר בו שכונו התובעים המלך הטיול וכי הוילה והחווה שמסביבה נמצאת במקום איכותי. הנתבעת מבחינה בכתב הגנתה בין הבניין העתיק המהווה, למעשה, את הוילה, השייך לבעליו ותיירים אינם משתכנים בו לבין יחידות דיור הקיימים מסביב לוילה ושבהם משתכנים תיירים".

נפסק (כב'השופט ר' חדיד ):

  1. "בנסיבות העניין, מתוך השוואת החדר בו התארחו התובעים וסביבתו, כעולה מהתמונות המצורפות לכתב התביעה, לבין המדע והתמונות של הוילה בה התארחו התובעים, כעולה מנספח ג' לכתב התביעה, עולה כי קיים הבדל תהומי בין הדברים. העובדה כי בהתאם לנספח ג' לכתב התביעה הוילה מדורגת ברמה של ארבעה כוכבים מוסיפה לתחושה כי הנתבעת יפתה בהרבה את המציאות העגומה של תנאי המגורים הצפויים לתובעים במסגרת הטיול".

  2. "...אף באם תתקבל טענת הנתבעת כאילו החוברת נמסרה לתובעים רק על מנת להמחיש את אופי האיזור וסגנון האירוח, עדיין יש בדבר משום הטעייה של התובעים לחשוב כאלו הם יזכו באיזור ובסגנון אירוח דומים לאלה העולים מהחוברת. במאמר מוסגר אציין כי תמוה בעיניי מדוע לא הסתפקה הנתבעת למסור לידי התובעים חוברת אחרת בה מופיעים הוילות מסוג הוילה בה התארחו בפועל באם אכן היא הודיעה להם מפורשות כי במסגרת החבילה אשר רכשו הם לא יזכו להתארח באותה וילה ?!!!".

  3. "אני בדעה כי הנתבעת הטעתה את התובעים, רימתה אותם והציגה בפניהם מצג שווא אשר רב הגלוי בו על הנסתר וכל זאת במטרה לפתות אותם לרכוש את החבילה".

  4. "הנתבעת לא העלתה כל טענה כאילו הציגה בפני הנתבעים תמונות החדר בו התארחו בפועל טרם תחילת הטיול והדבר אינו מקרי בעיניי, שכן, כל מטייל סביר אשר עיניו בראשו היה נמנע לרכוש חבילה שבמסגרתה הוא היה מוצא עצמו בחדר דוגמת החדר בו התארחו התובעים".

  5. "על אף כל האמור לעיל, התובעים אינם זכאים להחזר מלא בגין עלות החבילה אשר רכשו מהנתבעת, שכן, ועל אף טענותיהם בתביעה, הם לא קיצרו את משך שהותם בחו"ל ונצלו את הטיול עד תום".

בית המשפט פסק לתובעים, ביחד ולחוד, סך של 5,000 ש"ח וכן הוצאות משפט בסך 750 ש"ח והחזר האגרה ששילמו.

החזר כספי בגין כרטיס טיסה במקרה שחברת התעופה נקלעה לקשיים

בר"ע (ת"א) 11265/85 אונוטורס 2000 בע"מ נ' מרים ינובר (לא פורסם)

ת"ק (חיפה) 5229/98 שי פורת נ' TOWER AIR INC, דינים שלום, כרך יד, 856 (כב' השופט מנחם רניאל)

בר"ע (י-ם) 3278/01 רענן בר-טוביה נ' רג'ואן נסיעות בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 13.1.02)

ת"ק (נתניה) 1212/01 מעודה כוכבי עופרה ואח' נ' סוכנות נסיעות "אטלס טורס" אייפרמן בע"מ ואח' (לא פורסם) (פס"ד מיום 21.6.2001)

התובעים יצאו לירח דבש בדרום אפריקה. הם רכשו בארץ טיול מיוהנסבורג לאזור מפלי ויקטוריה ל- 2 לילות אירוח, טיסות ומספר טיולים. בפועל, טיסת ליעדם איחרה לצאת ביום אחד והטיסה חזרה הוקדמה  ביום אחד, כך שהם בילו לילה אחד בלבד ובסך הכל 16 שעות באזור מפלי ויקטוריה.

נפסק (כב' השופט הרווי גרובס):

  1. אין לחייב את סוכן הנסיעות, משום שתיפקודו בענין היה ללא כל דופי כאשר הזמין את החבילה מהסיטונאי, העביר לסיטונאי את מלוא הכסף והעביר לתובעים את השובר. "פסיקה והלכה היא שאין לייחס לה אחריות בגין מחדלים או מעשים של הספק בנסיבות אלו".

  2. אשר לסיטונאי (אופיר טורס): "כאשר נציג של ספק בחו"ל נכשל בתיפקודו אפשר להטיל אחריות על הספק במסגרת אחריות שלוחית. כמו כן, קיימת פסיקה אשר מטילה אחריות על ספק ישראלי כאשר הוא ידע או היה צריך לדעת על סיכון שהשרות אשר מובטח על ידי החברה או הספק בחו"ל לא יסופקו כראוי. על ספק לבחור בקפדנות את גורמי החוץ אשר עמם הוא מקיים קשר מסחרי לצורך הספקת השרותים".

  3. מהמסמכים שהוגשו לבית המשפט "ניתן ללמוד שחברת אופיר אכן פעלה בצורה סבירה לקבל פיצוי עבור התובעים בגין ביטול הטיסות. בין היתר הוצגה בית המשפט חלופת מסמכים בין נציג חברת אופיר בדרום אפריקה לבין חברת התעופה מתחילת שנת 2000. אולם, על פי אישור IATA מיום 18/6/01 התברר שאותה חברת תעופה הפסיקה את שירותיה ביום 1/5/00. לכן עמדת חברת אופיר היא שאין לה כל דרך להשיג החזר כספי או פיצוי מאותה החברה. המצב דומה לטענתה למקרים שבהם חברה זרה פושטת את הרגל ואין להלין על חברת אופיר בגין האירוע הבלתי צפוי. בית המשפט לא חולק על עמדה זו. אין ראיה בפני שחברת אופיר ידעה או היתה אמורה לדעת שחברת התעופה לא תספק את השרות".

  4. יחד עם זאת, לפי טענת התובעים נציג של חברת אופיר בדרום אפריקה... הבטיח לתובעים באופן מפורש כי 'הנושא יטופל ואנו נקבל החזר כספי לפיצוי עבור עוגמת נפש'... חברת אופיר לא חלקה על כך שהבטחה זו ניתנה, וזו הבטחה של נציג ישיר של חברת אופיר בדרום אפריקה והיא מחייבת את חברת אופיר. אין לי שום סיבה לפקפק בכך שהובטח לתובעים בצורה מפורשת שיקבלו פיצוי בגין כישלון החבילה".

התביעה נגד סוכן הנסיעות נדחתה. התביעה נגד הסיטונאי התקבלה ונפסק סך של 3,500 ש"ח.

ת"ק (ת"א) 7384/02 נועה רבין ואח' נ' עקיבא טורס, פ"מ תשס"ב (3), 865

"...התובעים רכשו ...כרטיסי טיסה בחברת טאואר אייר...התובעים טוענים כי למרות רצונה של התובע 1 לטוס באל-על, שכנעו אותה מהנתבעת לטוס בטאואר אייר. נטען גם בכתב התביעה כי בתקופה שבה רכשו את הכרטיסים, ולמעשה הרבה חודשים לפני כן, ידוע היה בעולם התעופה כי החברה נמצאת בקשיים, ולמעשה עומדת בפני "תהום כלכלית" כהגדרת התובעים....התובעת נסעה עם הכרטיסים שרכשה ואולם בתאריך 1.5.2000 בשעה שביקשה לממש את הכרטיס בקו סיאטל-ניו יורק, צלצלה אל שדה התעופה כדי לאשר את טיסה ושם נאמר לה כי אין עוד טיסה וכי טאואר אייר הוכרזה כפושטת רגל. התובעת נאלצה לשהות עוד כמה ימים בסיאטל ובניו-יורק, לרכוש כרטיסי טיסה חלופיים ובקושי רב להגיע ארצה".

"התובעים מיחסים לנתבעת את הידיעה בדבר מצבה הכלכלי של החברה, וכי רק ברשלנותה נגרם לתובעים הנזק שנגרם, וכי היה על הנתבעת לגלות תובעים את הידועה לה אודות החברה ולהזהיר אותם מפני הצפוי, על ידי שכנוע התובעים לרכוש את הכרטיסים בטאואר אייר למרות הידוע על מצבה, ולא באל-על, נהגה הנתבע ברשלנות".

נפסק (כב' השופט ע'ג' חג' יחיא ):

  1. "אני קובע כי מכירת הכרטיסים לתובעים כאשר היה באוויר ריח חריף של קשיים בחלקה של החברה ו/או פרשנות לא נכונה של הנתונים שזרמו לנתבעת על מצבה של החברה, וגם אי-עדכון התובעים על מה שנודע לנתבעת ב- 29.2.2000 ובמשך כל חודשי מארס ואפריל, דבר שהביא לכך כי התובעת ידעה על הפסקת הטיסות רק כאשר ביקש לממש את כרטיס הטיסה חזרה - יש בכך משום רשלנות והפרת חובת הנאמנות מצד הנתבעת כלפי התובעים".

  2. "קיימת תמיד חובת נאמנות בין הלקוח לבין אותו סוכן, שלפיו חייב הסוכן לשקוד, תמיד, לדעת סחורה של מי הוא משווק, ואם הספק אותו משווק הסוכן אכן יכול לעמוד בהתחייבויותיו. אין סוכן נסיעות רשאי - בלי לחטוא ברשלנות - למכור כרטיסו של כל מוביל, או מרכולתו של כל ספק, בלי לבדוק עבור לקוחו ומתוך חובת ההאמנות עבור אותו לקוח, כי אכן אותו ספק יכול לספק את הסחורה, ולחסות תמיד כנפי הטענה כי "מתווך הנני - ואחראי אינני".

הנתבעת חויבה בפיצוי התובעים.

אי קבלת חדר במלון בחו"ל, אופן חישוב הפיצוי, תנאי פטור בחוברת

ת"ק (טבריה) 673/94, 706/94 הבלר שמואל ועידית נ' טיולי אלון ואח'; מאיר ודפנה שירזי נ' טיולי אלון ואח' (פס"ד מיום 12.1.95) (לא פורסם).

התובעים רכשו חבילת נופש בקפריסין מאת סוכנות לנסיעות בטבריה (הנתבעת מס' 1). סוכנות הנסיעות רכשה את החבילה עבור התובעים מאת סיטונאי תיירות (הנתבע מס' 2). הסיטונאי רכש את שירותי הקרקע בקפריסין מאת סוכנו בקפריסין. התובעים צוידו בשובר לבית המלון. כאשר הגיעו לבית המלון בלילה התברר כי אין חדרים זמינים ופנויים עבור התובעים. התובעים נאלצו להמתין בלובי עד לצהרי אותו יום, ורק אז נמצא עבורם חדר. הסיטונאי הציג בבית המשפט אישור מאת הסוכן בקפריסין כי החדר הוזמן עבור התובעים.

בית המשפט דן ב- 4 שאלות:

  1. האם האחריות לתקלה במלון נופלת על אחד הסוכנים בארץ, או על הסוכן בקפריסין (שלא היה צד למשפט);

  2. האם הסיטונאי (הנתבע מס' 2) פטור מאחריות על סמך האמור בחוברת בה מפורטת חבילת התיור, שבה נאמר: "הואיל והשרותים המפורטים בשובר זה מתווכים ע"י "יוסי טורס" ללקוח מהספקים השונים בחו"ל (כגון: חברת תעופה, בתי מלון...), אין "יוסי טורס" אחראית בכל צורה שהיא לגבי תקלות בגין אי ביצוע (מוחלט או חלקי) או ביצוע לקוי של השרותים נשוא שובר זה ע"י הספקים";

  3. האם הנתבעים פעלו כנדרש באופן המסיר מהם אחריות לתקלה שארעה;

  4. צורת חישוב נזקם של התבעים. התובעים טוענים כי יש לחשב את הנזק לפי 25% משוו הכולל של עסקת התיור, וזאת מאחר ויום שלם מכלל ארבעת ימי הנופש נפגע. לטענתם אין אין להפריד בין מרכיביה השונים של חבילת הנופש. הנתבעים טוענים כי הנזק הוא לילה אחד בבית המלון.

נפסק (כב' השופט רון שפירא ):

  1. "שאלת חלוקת האחריות המשפטית והקשר שבין סוכן שרותי תיירות, סיטונאי שירותי תיירות וסיטונאי נוסף בארץ אחרת סבוכה ותלוייה במערכת הקשרים העיסקית שבין הגופים הנ"ל. התשובה לשאלה המשפטית בנוגע לחלוקת האחריות בין הגופים הנ"ל תלויה בפרטי ההתקשרות בין אותם צדדים. לצורות התקשרות שונות עשויה להיות תוצאות שונות בנוגע לחלוקת האחריות".

  2. הראיות שהוצגו בבית המשפט העלו כי הסוכן הקפריסאי הציג עצמו כסוכן של הסיטונאי הישראלי. "הסוכן בקפריסין הינו שלוח של יוסי טורס ובהתאם, ועפ"י הוראות סעיף 2 לחוק השליחות, תשכ"ה - 1965, פעולתו של הסוכן בקפריסין 'מחייבת ומזכה, לפי הענין, את השולח' לענין זה את יוסי טורס. בהתאם אני קובע כי עפ"י התשתית הראיתית שבפניי נתקיימו יחסי שליחות במובן זה שיוסי טורס אחראי למעשיו ולמחדליו של הסוכן מקפריסין".

  3. מכיוון שלא הוכח כי התובעים קיבלו את החוברת בה הופיעה תניית הפטור, "האמור באותה חוברת לא הובא לידיעתם וממילא אינו מהווה חלק מההתקשרות החוזית שבין הצדדים ואינו מחייב אותם".

  4. "כאשר משלם לקוח לסוכן נסיעות את מלוא התמורה קמה לו זכות חוזית, ולסוכן חובה חוזית, לספק את השירות. הלקוח הוא הנושה, לענין חבות זו, וסוכן הנסיעות הוא החייב". בנסיבות אלו הועברה חבותו של סוכן הנסיעות אל הסיטונאי, אשר לקח על עצמו את התשלום לבית המלון, כמפורט בשובר שהוציא. לכן משתחרר סוכן הנסיעות מאחריותו ואילו הספק הוא זה שחייב לספק את השירות ללקוח.

  5. סוכן הנסיעות רכש את החבילה מאת סיטונאי בעל מוניטין וסיפק ללקוחות את כרטיסי הטיסה ושוברי המלון שהוזמנו, ולכן אין להטיל את עליו את האחריות למחדלי הנציג בקפריסין.

  6. המקרה הנדון שונה מהמקרה שנדון בת.א. (י-ם) 165/88 דהן אאידה ואח' נ' זאב רפאל, בכך ששם נקבע כי אין הסוכן אחראי לשיבושים שחלו ושאותם לא ניתן היה ולא צריך היה לצפות, אם בחר בשרותים במיומנות ראויה. מקרה זה שונה בכך, כי התקלה מהסוג שארע הינה תקלה שהיה ניתן וצריך היה לצפות. מכיון שהסיטונאי לא נקט בכל הצעדים כדי שהנציג בקפריסין יטפל כנדרש בלקוחות מישראל, הרי שהוא אחראי לנזק.

  7. משרכשו התובעים "חבילת תיור" אין זה מעניינם של התובעים חלוקת העלויות שבין הטיסה, בית המלון ושירותי קרקע אחרים. הם זכאים לפיצוי בשווי החלק היחסי של חבילת התיור וההנאה שנגרעה מהם. לפיכך על הסיטונאי לפצותם בשווי של 25% (יום אחד מתוך ארבעה ימים) מהסכום ששילמו עבור חבילת התיור.

אחריות סוכן נסיעות בקשר לאשרות כניסה

ת"ק (נתניה) 3030/00 פז מיקי נ' סוכנות נסיעות FLY 4 LESS בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 16.10.01)

התובע הזמין מאת הנתבעת חבילות נופש עבורו ועבור חברתו, עולה חדשה. במהלך ההזמנה מסר התובע לנציגי הנתבעת כי ההזמנה היא עבורו ועבור עולה חדשה. לטענתו הוא ציין כי לחברתו אין דרכון או תעודת מעבר והונחה על ידם להנפיק עבורה תעודת מעבר, וכך עשה.

כאשר הגיעו התובע וחברתו לנמל התעופה נמסר להם בביקורת הדרכונים כי ללא ויזה אין עולה חדש בעל תעודת מעבר רשאי לטוס.

נפסק (כב' השופטת דפנה בלטמן קדראי ):

  1. תפקידה של הנתבעת "כסוכנת הינו לסייע ולהנחות את לקוחותיה אודות כל הסידורים והאילוצים אשר מתחייבים מרכישת חבילות הנופש ובאחריותה לוודא כי המוצר שהינה מוכרת מתאים ללקוחות ומאפשר להם לממשו".

  2. "לא יעלה על הדעת כי סוכן נסיעות לא יכיר את האילוצים המיוחדים החלים על עולים חדשים, וכן לא יעלה על הדעת כי לא ינחה עולים חדשים אודות הצורך בקבלת ויזות וכדומה".

  3. "לא יכולה להיות מחלוקת כי לו פעלה הנתבעת כמתחייב מעקרונות אלה היה הנזק נשוא התביעה נמנע, ולפיכך על הנתבעת אחריות לשאת בנזקי התובע".

התביעה התקבלה במלואה והנתבעת חויבה בהחזר מלא של הכסף ששולם בצרוף פיצוי בגין עוגמת הנפש וכן בהוצאות משפט.

ת"א (בית שאן) 702/03 פדן טמיליה נ' ראשון טורס (2000) בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 18.2.04)

לטענת התובעת, מסר לה סוכן הנסיעות כי את אשרת הכניסה לטורקמניסטן יש להסדיר באיסטנבול בטורקיה. היא סרבה להגיע לשגקרירות באיסטנבול, משום שאינה דוברת טורקית ומשום שלא רצתה להאריך את זמן הטיסה לטורקמניסטן. היא הניחה כי במעבר הגבול תוסדר אשרת הכניסה. כאשר הגיעה לטורקמניסטן היא לא הצליחה להסדיר את אשרת הכניסה וכניסתה ביחד עם בנה הקטין נמנעה. לאחר שנעצרה ושילמה קנס, גורשו היא ובנה בחזרה לישראל. היא תובעת את החזר עלות כרטיסי הטיסה, הקנס ששולם בחו"ל , הוצאות בגין מונית וכן סך של 40,000 ש"ח פיצוי על עגמת הנפש. לטענתה "הנתבעת הציגה בפניה מצג שווא, לפיו בבואה לטורקמניסטן תוכל להסדיר במקום, ללא בעיות, אשרת כניסה, וכי כתוצאה ממצג שווא זה, נגרמו לה ההפסדים והנזקים...".

סוכנות הנסיעות טוענת כי נמסר לתובעת כי סוכנות הנסיעות אינה יודעת במדוייק מה הנוהל להסדיר אשרת כניסה לטורקמניסטן וכי בהתאם למידע שנמסר לסוכנות הנסיעות, הדרך הנאותה להסדר אשרת-כניסה כאמור, היא באמצעות שגרירות טורקמניסטן בטורקיה. התובעת מיוזמתה מסרה לסוכנות הנסיעות כי ניתן להסדיר את אשרת הכניסה בנמל התעופה עם ההגעה.

נפסק (כב' השופט אשר קולה ):

  1. "התובעת יצאה לדרכה, בחוסר בהירות כיצד בדיוק תוסדר כניסתה לטורקמניסטן ובאותה מידה ניתן לקבוע, כי גם לנתבעת לא היה שמץ של מושג כיצד תכנס התובעת לטורקמניסטן".

  2. השאלה הכללית היא: "האם חלה על סוכן נסיעות החובה לוודא במאת האחוזים כי לקוחותיו הרוכשים כרטיס טיסה, יוכלו אכן להגיע למדינת היעד".

  3. "ענין זה הוסדר אך לאחרונה בתקנות שירותי התיירות (חובת גילוי נאות), התשס"ג - 2003 ושם נקבעו פרטי המידע שעל סוכנות נסיעות לגלות ללקוח וכך נאמר שם בסעיף 3(3)(ב): 'מידע הנחוץ לשם יציאה מהארץ וכניסה למדינות הנכללות בחבילות תיור (להלן - מדינות היעד) לרבות תקופת תוקף דרכונים, הצורך באשרת כניסה, וכל דרישה אחרת של מדינות היעד, המהוות תנאי כניסה אליהן'. מידע זה הכלל בחיוב לגלות מידע, היא החובה המוזכרת בתקנה 2 לתקנות הנ"ל ושם נקבע מפורשות כי המידע יימסר בכתב".

  4. "אולם תקנות אלו וחובת המידע המוטלות, חלות רק במקרה בו נמכרה חבילת תיור - חבילת תיור מוגדרת שם: 'צירוף של שניים או יותר משירותי סוכנות נסיעות'".

  5. "במקרה שבפנינו לא נמכרה חבילת תיור, כל שנמכר הוא זוג כרטיסים לטורקמניסטן, בנסיבות אלו התקנות האמורות לא חלות ולפיכך, אין מקור המחייב את הנתבעת לספק לתובעת מידע בדבר דרישות לעניין אשרת הכניסה ו/ו כל תנאי כניסה אחר למדינת היעד".

  6. "יכול שיכולה הייתה התובעת להיבנות מדיני הנזיקין הכלליים, ואולם התובעת לא טענה דבר לעניין זה, ומכל מקום, שוכנעתי, כי לא הוצג לה מצג שווא כלשהו, וממילא גם לא קמה לה עילה בדיני הנזיקין...".

התביעה נדחתה.

ת"א (עכו) 2232/06 וקס יבגני נ' איסתא ישראל (לא פורסם) (פס"ד מיום 28.10.07)

התובע נסע באמצעות הנתבעת לרוסיה. כאשר הגיע לקבל את כרטיסי הטיסה ואת אשרת הכניסה לרוסיה, התברר כי האשרה תפוג במהלך שהותו המתוכננת. סוכנת הנסיעות אמרה לתובע כי לא תהיה לו בעיה להאריך את האשרה בחו"ל. בפועל לא הוארכה האשרה והתובע נאלץ לקצר את שהותו.

נפסק (כב' השופטת שושנה פיינסוד-כהן ):

  1. "מעדותה של הסוכנת ניתן ללמוד כי על סמך ידיעותיה אכן לא הייתה צריכה להיות בעיה להאריך את הויזה בסנט פטרסבורג והיא אמרה זאת לתובע. אולם, היא לא הוסיפה ואמרה לתובע את אשר מצאה לומר בעדותה, שמדובר במדינה בה הכל יכול להשתנות. לפיכך הנני מוצאת לנכון לקבוע כי לא נמסר לתובע כל המידע אשר היה ברשות הנתבעת באשר לסיכוי והסיכון אשר הוא נוטל על עצמו כאשר הוא נוסע עם ויזה אשר תוקפה קצר ממשך נסיעתו המתוכננת".

  2. "...לא ניתן להתעלם מכך כי גם התובע בחר ליטול על עצמו סיכון שתקופת נסיעתו תקוצר".

לתובע נפסק פיצוי בסך 5,000 ש"ח בצרוף הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד.

מכירת שובר לבית מלון הנמצא בשיפוצים

ת"ק (פתח תקוה) 3118/01 שלמה גולן נ' איסת"א ליינס חברת הנסיעות של הסטודנטים בישראל בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 10.3.2002)

התובע ואשתו קנו אצל הנתבעת טיסה הלוך חזור ללונדון ושובר לבית מלון. לטענתם נמסר להם שהטיסה תצא בשעה 05:00, בעוד שבפועל הטיסה יצאה בשעה 00:05 ועל כן הם לא עלו עליה. הם רכשו כרטיסים חלופיים לטיסה ללונדון. לטענתם החדר במלון לא היה טוב ולאחר שהועברו לחדר אחר, שלוותם הופרעה בשל שיפוצים שנערכו בבית המלון והם אף נאלצו לאכול את הארוחות בחדר.

"בכל הקשור לנושא השיפוצים, נטען ע"י הנתבעת, כי הובהר לתובעים או מי מהם, כי המלון בשיפוצים וכי חדר האוכל סגור ועל כן ולא בכדי המחיר שנקבע היה כמחצית מהמחיר הרגיל לאותו מלון".

נפסק (כב' השופט ישעיהו שנלר):

  1. "לא נטען ואף לא הוכח, כאילו הוצג בפני התובעים מסמך זה או אחר בכל הקשור למחיר הרגיל של המלון לעומת "מחיר המציאה" שטוענת הנתבעת. יתר על כן, הסוכן מציין, כי השיפוץ לא היה אמור לפגוע בלקוחות הואיל ורק חדר האוכל היה בשיפוצים...".

  2. "...גם אם היה נאמר לתובע או רעייתו כי המלון בשיפוצים, חזקה שהסוכן ציין בפניהם גם את אשר ציין בפני ביהמ"ש, כי השיפוצים רק בחדר האוכל, וזאת בנושא הארוחות, ובלי שתופרע שלוותם. יתר על כן, אין זה סביר בעיני, כי מאן דהוא יהיה מוכן, אף במחיר מיוחד, לנפוש במלון בו מבוצעים שיפוצים החל משעות הבוקר המוקדמות".

  3. "בכל הקשור לשאלת הפיצוי בגין האמור, נוכח הנטען ע"י התובע, נראה כי אין מקום להחזר מלוא אשר שולם בגין המלון ונראה להעמיד את סכום הפיצוי נכון למועד הגשת התביעה בשיערו של 1,300 ש"ח, דהיינו, כמחצית מאשר נטען ששולם בגין המלון".

ת"ק (תל אביב) 2689/02, 2688/02, 2690/02 זיו מגי ואח' נ' עידו נסיעות ותיירות בע"מ ואח' (לא פורסם) (פס"ד מיום 14.10.02)

"התובעים הזמינו מהנתבעת, באמצעות סוכנות הנסיעות, חבילת נופש משפחתית הכוללת טיסה ושהות של 7 לילות בכרתים, במלון "מינוס אימפריאל" שהוגדר על ידי הנתבע, כמלון בדרגת חמישה כוכבים DELUXE. התובעים טוענים, כי למרות שהובטח להם כי מדובר במלון יוקרתי... הגיעו למלון שהיה עדין בתהליכי בניה...כי עבודת הבניה נערכו בסמוך לחדרם כך שסבלו ממטרד רעש שנבע מעבודת טרקטורים ומקדחות, החל משעות הבוקר המוקדמות. עוד נטען, כי בנייתו של חדר האוכל במלון, טרם הושלמה ולפיכך הוגשו כל הארחות ליד הבריכה וכי גם בחדרים שנמסרו לתובעי, טרם הושלמו העבודות. ... עוד נטען כי הבריכה היחידה שהיתה במלון, היתה בריכת מי ים ... לא ניתן היה לרדת לחוף".

"...בחוברת שהוצאה על ידי הנתבעת...אין מצויין כי מדובר במלון חדש המצוי בהרצה...העיד ... סוכן הנסיעות...כי לא נאמר לתובעים כי מדובר במלון בהרצה או במלון שנמצא עדיין בתהליכי בניה".

"נציגת הנתבעת טענה, כי הנתבעת החלה לשווק את המלון, בחודש יולי וכי המלון, מדורג על ידי משרד התיירות היווני, בדרגה של חמישה כוכבים "דלוקס". כן נטען כי לנתבעת לא היה ידוע, שבמלון מבוצעות עדיין עבודת בנייה שכן נמסר לנתבעת שמדובר במלון חדש, שקיבל אישור להתחיל לארח אורחים".

נפסק (כב' השופטת ב' טולקובסקי ):

  1. בעקבות פס"ד אאידה: לא ניתן לראות בנתבעת כמי שבחרה את שירותי התיירות אותם שווקה לתובעים במיומנות הראויה. "משנמסר לנתבעת כי מדובר במלון חדש, שרק החל לפעול, היה עליה לודא מצבו של המלון וכשירותו לקלוט אורחים ולספק את השירותים ברמה של מלון בדרגת חמישה כוכבים DELUXE, כמובטח"..

  2. "אי ההתאמה, בין חבילת הנופש שהובטחה לזו שסופקה בפועל, הינה מהותית בנסיבות שהוכח...ועולה כדי הפרת ההסכם שבין התובעים לנתבעת ועל כן זכאים התובעים לפיצוי".

  3. למרות שהתובעים שהו במלון בפועל, הרי לאור העובדה כי המלון על חדריו ומתקניו הציבוריים היה עדיין בתהליכי בניה, זכאים התובעים להחזר עלותה של חבילת הנופש (לרבות מרכיבי הטיסה  והמיסים שהינם טפלים למטרת הנופש).

  4. "בהתחשב בעובדה כי סופקו לתובעים שירותים נוספים וכי יש להניח כי הפיקו הנאה מסויימת מחופשתם, הרי שהנאה זו, שקולה כנגד עגמת הנפש שנגרמה לתובעים בגין אי ההתאמה הבולטת בין אופי וטיב השירותים שהובטחו להם, לבין אלה שסופקו". לפיכך לא יפסק פיצוי נוסף בגין עגמת נפש מעבר להחזר הסכומים ששולמו.

  5. לא יפסק פיצוי בגין הוצאות השכרת רכב, "שכן נזק זה הינו נזק מרוחק שלא הוכח קשר ישיר בינו לבין מצב המלון".

הערה: לעיון בחלק אחר של פסה"ד הנוגע לדמי ביטול לחצו כאן.

ת"ק (תל אביב) 641/04 דורון משה ואח' נ' דיזינהויז נסיעות ותיירות 1979 בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 14.7.04)

ת"א (ירושלים) 2579/02 אילנה חן ואח' נ' אופיר טורס בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 30.6.04)

"התובעים הינם ארבעה זוגות אשר הזמינו חבילות נופש אצל הנתבעת. כל אחד מן הזוגות הזמין ארבע חבלות נופש - שתיים לו ושתיים לשני ילדיו - בסכום כולל של 2,500 דולר (625 דולר לחבילה).

"בעת ההזמנה עמדו התובעים, באמצעות נציגיהם שטיפלו בהזמנה...על כך שבמלון תהיה בריכה, ועל כך שילדי הזוגות ישוכנו בחדרים צמודים לחדרי ההורים...בפועל, כך לטענת התובעים, הפכה החופשה לסיוט מתמשך... לטענת התובעים, משהגיעו למלון הסתבר כי אחד מאגפי המלון מצוי בשיפוצים נרחבים. כתוצאה מן השיפוצים סבלו התובעים מרעש ולכלוך. הגישה לבריכת השחיה נחסמה. בחלק מן החדרים לא היו מים חמים באופן רציף, וגם הטלפונים לא עבדו לפרקים".

"דגש מיוחד שמים התובעים על כך שלא ניתנו לילדיהם חדרים צמודים לחדרי ההורים, דבר שגרם למתח וחרדה בקרב ההורים והילדים כאחד, במיוחד על רקע הטלפונים שלא תמיד היו תקינים".

"כמו כן, טוענים התובעים כי לא קיבלו דבר מן הדברים שהובטחו להם... למעט כניסה אחת לקזינו".

התובעים עותרים לפיצוי בסך 14,000 ש"ח לכל זוג תובעים".

הנתבעת טוענת "שמעמדה בעסקה נשוא התביעה הוא מעמד של מתווכת בלבד בין התובעים לבין המלון...כיוון שכך, מצומצמת אחריותה של התובעת לביצוע מדוייק של ההזמנה כפי שנדרשה על יד התובעים, ואין היא אחראית לאופן יישום ההזמנה בפועל.." ושענין זה הובהר בכתב לתובעים בדמותם של ה"תנאים הכלליים לידיעת הלקוחות". כמו כן,."הנתבעת כופרת בטענת התובעים לפיה נמסר להם במלון כי הנתבעת קבלה הודעה מראש שהמלון מצוי בשיפוצים". כן טוענת הנתבעת כי "הנזק הנתבע מופרז לאין שיעור. לטענתה גם אם היו תקלות בחופשה עדיין נהנו ממנה התובעים הנאה לא מבוטלת. הנתבעת גם מפנה לכך שמרכיב ניכר מכל חבילה שנרכשה הוא עלות הטיסות והמיסים, אשר אין מחלוקת כי סופקו ללא תקלות....בנוגע לחדרי הילדים טוענת הנתבעת, כי לא התחייבה שהחדרים יהיו צמודים לחדרי ההורים, אלא רק שהתחייבה להעביר את בקשת התובעים בנושא זה למלון, שהוא הגורם היחיד שמוסמך להקצות את החדרים. כמו כן, טוענת הנתבעת כי התובעים לא עשו מאמץ סביר להקטין את נזקיהם, כגון להתקשר לנציגי הנתבעת בארץ כיד לדווח להם על התקלות ולאפשר להם למצוא להן פתרונות,כגון העברת התובעים למלון אחר".

נפסק (כב' השופט אברהם רובין ):

  1. יש לדחות את טענת הנתבעת כי הבהירה לתובעים את מעמדה כמתווכת, מן הטעם הפשוט שלא הוכח מה הקשר בין מסמך ה"תנאים הכלליים לידיעת הלקוחות" שצורף לתצהיר הנתבעת לבין התובעים. המצהירה מטעם הנתבעת לא הצהירה כי מסרה מסמך זה לידי התובעים, או שיידעה אותם בדרך אחרת לגבי הכתוב בו. "יתר על כן, המסמך עצמו אינו נושא את הלוגו של הנתבעת אלא לוגו של גוף בשם "צ'רטר טור" שהקשר שלו לתביעה שלפניי לא הוברר. אמנם, מן הנאמר בתחתית המסמך ניתן להבין כי המסמך הוא חלק מחוברת טיולים מאורגנים של הנתבעת, אולם לא הוכח לפניי כי החופשה שרכשו התובעים היא טיול מאורגן הכלול בחוברת. על כן, למסמך זה אין משקל כלשהו, וזאת מבלי שאצטרך להביע דעתי האם המסמך מהווה חוזה אחיד הכולל תניות מקפחות".

  2. "... לא ניתן לקבוע כבקשת הנתבעת, שלפי הלכת אאידה דהן מעמדה של הנתבעת הוא מעמד של מתווכת גרידא, שכן גם כב' הנשיא זיילר היה מוכן להניח שבמקרה בו מתרחשות תקלות חמורות שהיה על סוכן הנסיעות לצפותן מראש הרי שתוטל על הסוכן האחריות לפיצוי לקוחותיו".

  3. "היקף אחריותו של סוכן הנסיעות משתנה ממקרה למקרה בהתאם לנסיבותיו, ולצורך כך ניתן לתאר שני סוגים של מקרים. סוג אחד של מקרים הוא מקרים שבהם הלקוח דורש מסוכן הנסיעות שיזמין עבורו חדר פלוני במלון אלמוני, שהלקוח נוקב בשמו במפורש. בסוג מקרים זה שיקול הדעת של הסוכן מוגבל מאוד, וכך גם אחריותו מצטמצמת בעיקרה לביצוע ההזמנה בדייקנות בהתאם לדרישות הלקוח. במקרים אלו משמש הסוכן כמתווך גרידא בין הלקוח לבין המלון".

  4. "הסוג השני של המקרים הוא מקרים שבהם הנתבע הוא גוף אשר שיווק ללקוחו טיול מאורגן מא' ועד ת'. במקרים מסוג זה קובע מארגן הטיול את כל פרטיו, ולכן גם אחריותו רחבה הרבה יותר. המקרה שלפניי הוא מקרה ביניים".

  5. "במקרה שלפניי הנתבעת המליצה לתובעים על המלון לאחר ששמעה מהם את דרישותיהם וציפיותיהם לגבי החופשה המתוכננת.... על כן, אחריותה אינה כאחריותו של מתווך גריידא, גם אם אינה עולה כדי אחריותו של מי שמשווק טיול מאורגן".

  6.  "ברוח הדברים דלעיל, ובהתאם לפסק הדין בעניין אאידה דהן, קבעה הפסיקה כי סוכן נסיעות הוא רשלן אם לא טרח לברר, בזהירות סבירה, מה מצבו של המלון אליו הוא "שולח" את לקוחותיו (ת.א. 10400/98 ביקל  נ' אל על (לא פורסם) - צוטט בת.ק. 11072/97 פלדמן  נ' חברת השטיח המעופף בע"מ ...)".

  7. "כמו כן, הטילה הפסיקה אחריות על סוכן נסיעות במקרים בהם התקיימו שיפוצים נרחבים במלון שהוזמן עבור הלקוחות. (ת.א. (י-ם) 25097/98 אברהם רוט  נ' נתור איחוד סוכנויות לתיירות בע"מ,  פורסם בנבו - המאגר המשפטי הישראלי, וכן - ת.ק. (ת"א) 2689/02 זיו מגי נ' עידו נסיעות ותיירות בע"מ, פורסם בנבו - המאגר המשפטי הישראלי).

  8.  "לעומת זאת, פסקי הדין שצרפה הנתבעת לתמיכה בעמדתה אינם ממין העניין, כיוון שהם עוסקים במקרים בהם התקלה שאירעה שונה מבחינה מהותית או מבחינת חומרתה, מן התקלות הנטענות בתביעה שלפניי".

  9. "בכל הכבוד הראוי לא אתייחס לכל אחד מפסקי הדין של בתי משפט השלום שצרפה הנתבעת לסיכומיה, אלא אתייחס רק לפסק דינו של בית המשפט המחוזי בבר"ע 3278/01 רענן בר טוביה נ' רג'ואן נסיעות בע"מ (לא פורסם). פסק דין זה שונה לחלוטין מענייננו, כיוון ששם נדונה שאלת חובתה של סוכנת נסיעות לצפות את  קריסתה של חברת תעופה שממנה הוזמן כרטיס הטיסה עבור התובע. דומני שאין צורך להרחיב על כך שיש הבדל של שמים וארץ, תרתי משמע, בין האפשרות לצפות קריסה של חברת תעופה, לבין האפשרות והחובה לצפות קיומם של שיפוצים נרחבים במלון; זה אירוע שמטיבו הוא בלתי צפוי, וזה אירוע שמעצם טיבו צפוי ומתוכנן מראש. זה אירוע שלא ניתן לצפות מסוכן הנסיעות להתכונן אליו מראש, ואילו השיפוצים הם אירוע שניתן וצריך לדרוש מסוכן הנסיעות שיתכונן אליו בדרך של התעדכנות שוטפת בינו לבין המלון לגבי מצב המלון".

  10. "הוכח לפניי כי האירועים במלון אכן היו חריגים וקשים. הנתבעת אינה חולקת על כך שהמלון היה בשיפוצים נרחבים. היא אמנם טוענת כי השיפוצים נעשו באגף אחר של המלון אולם בהעדר ראייה לסתור, וגם לנוכח עדותם של התובעים, התרשמתי כי השיפוצים גרמו להם סבל רב, ואני מאמין לתובעים כי היו תקלות ברשת הטלפונים, ובאספקת המים החמים. השיפוצים הנרחבים במלון ותוצאותיהם; הרעש, הלכלוך, השבתת הבריכה והתקלות ברשת הטלפונים ובאספקת המים החמים - אשר סביר להניח שגם הם תוצאה של השיפוצים - גרמו לכך שלא התאפשרו לתובעים "מגורים תקינים" במלון - כלשון כב' הנשיא זיילר בעניין אאידה דהן. לא מדובר בתקלות בלתי צפויות בעליל כגון תקלה במעלית, שבירת כיסא, או חדר מלוכלך, כנזכר בפסקי הדין שהובאו על ידי הנתבעת. מדובר באירוע מתוכנן של שיפוצים שהיה על הנתבעת לצפותו, ומשלא עשתה את שנדרש ממנה כדי לוודא שהמלון אינו בשיפוצים, מוטלת עליה האחריות לפיצוי התובעים. בהקשר זה אעיר, כי אין מבחינתי חשיבות לשאלה האם הנתבעת קבלה הודעה מהמלון על השיפוצים או לא, שכן גם בהנחה שהודעה כאמור לא התקבלה אצלה אין בכך כדי לגרוע מחובתה של הנתבעת כלפי התובעים, אלא כדי לבסס, אולי, עילת תביעה של הנתבעת נגד המלון".

  11.  "אשר לשירותים שהתחייבה הנתבעת לספק לתובעים ללא תשלום כאמור במסמך ת/1; אין מחלוקת שאף אחד מן השירותים הללו לא סופק לתובעים, למעט כניסה אחת חינם לקזינו, ועל כן חובת הנתבעת לפצות את התובעים בגין אי עמידתה בהתחייבותה זו. הנתבעת אף הודתה בחבותה בעניין זה, כאמור במכתבה מיום 17.10.01 לתובעים...".

  12. סוכנת הנסיעות "אישרה בחקירתה כי התובעים הזמינו חדרים צמודים עבור ..., אלא שלדבריה הנתבעת לא יכולה היתה להתחייב לכך שהמלון אכן יקצה לתובעים חדרים צמודים ... ואולם, כאשר נשאלה ... אם אמרה לתובעים שאין באפשרותה להתחייב להקצאת חדרים צמודים השיבה בהגינותה בשלילה, אם כי טענה שאמרה לתובעים כי תשתדל לתת להם חדרים צמודים .... אודה, כי עניין זה חמור בעיני במיוחד. נושא החדרים הצמודים יכול להיות קריטי לגבי הורים היוצאים לחופשה עם ילדים קטנים (ת.ק. 3897/02 בר מוחה נ' קשרי תעופה - לא פורסם). אין זה סביר בעיני שהנתבעת טוענת כי אין ביכולתה להבטיח הקצאתם של חדרים צמודים, אך בכל זאת היא לא טרחה להבהיר זאת לתובעים בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים, ובבא יום פקודה, כאשר מתברר שלא הוקצו לתובעים חדרים צמודים, היא מסירה מעליה את האחריות לכך. אני סבור שחובתה של הנתבעת היתה להבהיר לתובעים שאינה יכולה להתחייב כלפיהם על הקצאת חדרים צמודים, ומשלא עשתה כן, באופן ברור ומפורש, הרי שעליה לשאת בנזק שנגרם לתובעים".

  13. בדברי סוכנת הנסיעות "לפיה אמרה לתובעים כי תשתדל להשיג עבורם חדרים צמודים אין די כדי להוציא את התובעת ידי חובתה להודיע לנתבעים במפורש שאינה יכולה להתחייב בנושא זה".

  14. "נקודת המוצא לבחינת הערכת הנזק שנגרם לתובעים היא, שוב, דבריו של כב' הנשיא זיילר בפרשת אאידה דהן:  "בבואי לשקול את הפיצוי המגיע לתובעים עבור שתי הפרות שוליות אלו של ההסכם, אני מביא בחשבון את העובדה שעיקר "העיסקה" בוצע ... אני גם מביא בחשבון את התמורה הכוללת עבור הסיור כולו. לא תמיד צריכה להיות קורלציה בין התמורה לנזק שנגרם, לעיתים הנזק מנותק לחלוטין מהקשר כלשהו לתמורה... הכל תלוי בסיבות ובנסיבות." (עמ' 9 לפסק הדין, וראה גם - ע"א 430/79 כוכבה בנישתי  נ' רינה ששון, פ"ד לה(2) 400, וכן - ת.א. 52167/99 הורנשטיין נ'  אופיר טורס ואח' (לא פורסם))".

  15. יש לבחון "האם האירועים המתוארים לעיל מהווים קריסה מוחלטת של החופשה שהזמינו התובעים, עד שמגיעה להם השבה מלאה של הכספים ששולמו עבור חבילות הנופש, ובנוסף לכך פיצוי בגין עוגמת הנפש, או שמא מגיע לתובעים פיצוי חלקי המבטא את אובדן ההנאה מחד, והסבל מאידך, שנגרמו להם בהשוואה להנאה שלה ציפו מלכתחילה".

  16.  "מן העדויות שנשמעו לפניי אני מסיק כי העסקה לא קרסה לחלוטין, אך אין ספק בליבי כי נגרמו לתובעים סבל ואובדן הנאה משמעותיים. את מסקנתי זו אני מבסס על כך שהוכח לפניי כי נגרמה לתובעים עוגמת נפש כאמור לעיל, אך גם הוכח לפניי כי מלכתחילה תכננו התובעים לסייר באזור בו נמצא המלון ואף שכרו מראש כלי רכב לצורך כך.... יחד עם זאת, התובעים הדגישו כי מלכתחילה תכננו לצאת לטיולים קצרים, ולאור השיפוצים במלון נאלצו לצאת לסיורים ארוכים מחוץ למלון, אם כי רוב התובעים אשרו כי שאבו הנאה מסויימת מן הסיורים. התרשמותי הינה שבעניין זה נמצאת האמת אי שם באמצע; התובעים לא תכננו לשבת כל היום במלון, ומאידך לא התכוונו לסייר כל יום, וכל היום, מחוץ למלון".

  17. "לכך אוסיף, כי גם אם נהנו התובעים מן הסיורים הרי שאין לי ספק שכאשר שהו התובעים במלון נגרמה להם עוגמת נפש כתוצאה מן השיפוצים ותוצאותיהם".

  18. "... אני סבור שנגרמה לתובעים עוגמת נפש לא מבוטלת גם בשל העובדה שהבריכה היתה לא פעילה ובשל כך שחדרי הילדים לא היו צמודים לחדרי התובעים, שני עניינים שעלו במפורש בעת הזמנת החופשה".

  19. "ולבסוף, זכאים התובעים לפיצוי בגין העובדה שלא סופקו להם השירותים הנזכרים בת/1".

  20. "אשר לטענת הנתבעת כי סיפקה לתובעים את שרותי הטיסה והמיסים שמהווים חלק ניכר ממחיר החבילה ...; טענה זו אינה מקובלת עלי. התובעים לא בקשו לטוס לשם טיסה, אלא בקשו לנפוש במחוז חפצם, והשאלה היא האם נהנו מן החופשה שרכשו כפי שרשאים היו לצפות מלכתחילה".

  21. דינה של הטענת בדבר אי הקטנת הנזק "להידחות, כיוון שהנתבעת לא הניחה תשתית עובדתית מינימלית לביסוסה של טענתה זו. נקודת המוצא היא שהנטל להוכיח את הטענה בדבר הקטנת הנזק מוטל על כתפי הנתבעת, ולכן ככל שקיימת אי ודאות לגבי התשתית העובדתית העומדת ביסוד טענה זו, אזי היא לא צריכה לעמוד לרועץ לתובעים (ע"א 462/81 מאיר שמחון  נ' יוסף בכר חברה לבניין ופיתוח בע"מ פ"ד(1) 701, 706-708, וכן ע"א 411/87 עמי חזן  נ'  פנינה דגן  פ"ד מג(2) 273, 279)".

  22. "כך, הנתבעת לא טענה ולא הוכיחה שבאותו אזור יש מלון אחר ברמה שוות ערך שיכול היה להוות תחליף הולם למלון נשוא דיוננו, והיא לא טענה שמלון כאמור היה זמין לקליטת שמונת התובעים עם ילדיהם. נהפוך הוא, התובע מספר 4 אשר העיד על עצמו כי הוא מכיר היטב את האזור בו שהו התובעים..., ציין כי: "זה היה מקום מרוחק יחסית מכל מקום אחר, וגם אם היינו מתקשרים... זה לא היה עוזר".... אומנם מיד בהמשך דבריו מאשר התובע מס' 4 כי אם היו מציעים לו לעבור למלון אחר היה מסכים לכך, אולם אני סבור שיש להבין את תשובתו זו כתשובה ערטילאית לשאלה ערטילאית, והנתבעת אינה יכולה להיבנות מכך".

  23. "אשר לפסק הדין בע"א (ת"א) 359/83 אל על שרותי שכר בע"מ  נ'  צבי ויזל ואח'  פס"מ מד(2) 123, עליו בקשה להסתמך הנתבעת; פסק זה דין אינו רלוונטי לענייננו, כיוון שבו נדונה בעיקר שאלת סבירות הפעולה שנדרשה מן הצד הנפגע לצורך הקטנת הנזק, ואילו במקרה שלפניי השאלה היא אחרת - האם הניחה הנתבעת תשתית עובדתית מינימלית לביסוס טענתה שהנזק היה מוקטן אילו התקשרו התובעים עם נציגי הנתבעת בארץ".

 התביעה התקבלה ולכל זוג נפסק סך של 5,000 ש"ח (בסה"כ 20,000 ש"ח) בצרוף הוצאות וכן שכ"ט עו"ד לכל אחד מן הזוגות בסך 1,000 ש"ח.

ת"ק (תל אביב) 7144/04 אובר אבישי ואח' נ' אופיר טורס (לא פורסם) (פסק דין מיום 2.5.05)

התובעים הזמינו אצל הנתבעת חופשה שכללה שהייה על אי ושהייה על יאכטה. לטענתם האי היה בשיפוצים והיאכטה היתה ברמה ירודה.

נפסק (כב' השופט א' גזית ):

  1. "עיון בתמונות שצרפו התובעים מגלה כי אכן בוצעו עבודות שיפוצים ותשתית נרחבות באי, והתמונות מלמדות שהמקום במצב כפי שצולם איננו מתאים לנופש".

  2. "הנתבעת טענה כי לא ידעה שבאי נערכים שיפוצים, אולם החובה עליה לברר ולבדוק את המצב העדכני והדבר מתחייב מחובת הזהירות הקיימת כלפי לקוחותיה, דהיינו, התובעים".

  3. "הנתבעת טענה שמכרה את היאכטה על בסיס נתונים שקיבלה באינטרנט, אולם אין מקום שהנתבעת תסתפק בנתוני האינטרנט, ועליה לבצע בדיקות נוספות עצמיות במקום, ובבחינה עצמאית של היאכטה לפני שהיא שולחת אליה נופשים".

התביעה התקבלה ולכל אחד מהתובעים נפסקו פיצויים בסך 5,000 ש"ח בצרוף סך 500 ש"ח הוצאות.

ילד בחדר ההורים בבית מלון מיטה שלישית בחדר זוגי - חדרים צמודים להורים ולילדים

ת"ק (תל אביב) 11653/01 שחר עדי ואח' נ' הדקה ה- 90 בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 6.3.02)

התובעים הזמינו אצל צד ג', באמצעות הנתבעת, חבילת נופש לבודפשט. במסגרת ההזמנה האמורה, הובטח לתובעים חדר שנועד לאיכלוס לשלשה אנשים וכזאת אף נרשם ב"טופס ההזמנה".

לטענת התובעים, החדר אשר הועמד לרשותם במלון, היה חדר "סטנדרטי לזוג" ועל מנת להכשירו לאיכלוס שלושה אנשים, הוכנסה אליו מיטה מתקפלת. השהייה גרמה להם אי נוחות ועגמת נפש רבה, הואיל והצפיפות בחדר היתה בלתי נסבלת.

הנתבעת טוענת כי אינה אחראית וכי האחריות, אם בכלל, מוטלת על צד ג', שהינו ספק החבילה וכגורם מתווך אין להטיל עליה אחריות כלשהי.

נפסק (כב' השופט ח' טובי ):

  1. "אין חולק על כך כי סוכנות נסיעות ובכלל אלו הנתבעת הינה גורם מתווך בלבד וככזו אין להטיל עליה את מחדלי הספק ו/או המוביל האווירי ו/או בית המלון. ברם, במה דברים אמורים כאשר זו מבצעת את תפקידה במיומנות ובמקצועיות ובהעדר התרשלות. ברי כי סוכנות נסיעות אשר התרשלה בכל הקשור בהזמנת שירותי תיירות היא נושאת באחריות למחדליה".

  2. "אין חולק, כי התובעים הזמינו חדר לשלושה אנשים, וכזאת, כאמור, אף נרשם ב"טופס אישור הזמנה". דא עקא, כי הנתבעת ידעה ו/או היה עליה לדעת, כי במרבית בתי המלון החדר המסופק למעשה ללקוח, הינו חדר זוגי, אליו מוכנסת מיטה מתקפלת, אף שבהזמנה מופיע חדר לשלושה (ראה סעיף 9 לתנאים הכלליים). בנסיבות אלה, שומה היה על הנתבעת ליידע את התובעים מראש- כי אין המדובר בחדר לשלושה (היינו, חדר גדול מהסטנדרטי), אלא חדר זוגי רגיל".

  3. "הנתבעת לא עמדה בחובה האמורה, לא יידעה את התובעים כי אין המדובר בחדר לשלושה, ואף לא טענה כזאת.."

  4. "עולה כי בבית המלון בו שוכנו התובעים, אין כלל חדרים המיועדים לשלושה אנשים, בניגוד למצג אותו הציגה הנתבעת לתובעים, עת הוזמן הנופש".

  5. "אני קובע איפוא, כי הנתבעת התרשלה בתפקידה, עת לא גילתה את אוזנם של התובעים, כי אין כל משמעות למילים "חדר לשלושה" הואיל ולמעשה המדובר בחדר זוגי לכל דבר וענין".

הנתבעת חויבה בפיצוי התובעים והצד השלישי שוחרר מאחריות.

ת"ק (ירושלים) 3203/01 אמנון ראובן נ' צבר תיירות נופש ואירועים בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 6.1.2002)

התובע הזמין אצל הנתבעת חדר לזוג בתוספת שני ילדים. הנתבעת, מתוך טעות, העבירה למלון הזמנה לחדר זוגי בלבד. התובע טוען כי התנאים היו קשים ותובע את החזר כספו.

הנתבעת טענה כי ממילא במלון שהוזמן אין חדרים לזוג ושני ילדים, ולכן גם אם היתה מודיעה על תוספת הילדים היה מקבל התובע את אותו חדר. במסגרת ההליכים בבית המשפט הודיע המלון כי אילו היו מזמינים אצלו חדר להורים ושני ילדים היו שתי אפשרויות: האחת סוויטה והשניה חדר מסוג DELUX שם מוסיפים מיטות עבור הילדים, וזאת בתוספת מחיר.

נפסק (כב' השופטת מ' אביב ):

  1. "הנתבעת משווקת חדרים רגילים במלון בתור חדר לזוג עם ילדים, וזאת כדי להוזיל את המחיר ולאפשר "מבצעים כדוגמת המבצע שבסיס תביעה זו. פעולה של הנתבעת פסולה, לא משום שאין היא רשאית לשווק חדרים של זוג עבור זוג עם ילדים, אלא משום שעליה לידע את הרוכש על הנתונים האמיתיים שבפניו".

  2. "אדם מן השורה המקבל פרוספקט של הנתבעת ובו הצעה לחדר של הורים עם שני ילדים זכאי לצאת מנקודת הנחה כי מדובר בחדר המתאים לאכלס את ארבעת הנפשות".

נקבע כי בפעולת הנתבעת היתה הטעיה של הלקוחות והנתבעת חויבה להשיב לתובע את מלוא הסכום ששילם.

ת"א (ירושלים) 2579/02 אילנה חן ואח' נ' אופיר טורס בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום30.6.04)

אי אספקת חדרים צמודים להורים ולילדיהם.

ליקויים בחבילות תיור שמטרתן השתתפות בארוע ספורט

בר"ע (ב"ש) 630/01 נדב דלומי ואח' נ' דיזנהויז שירותי נסיעות ותיירות בע"מ ו- אופיר טורס בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 6.11.01)

ת"ק (באר שבע) 361/01 דלומי נדב ואח' נ'חברת דיזנהויז שרותי נסיעות ותיירות בע"מ ואח' (לא פורסם) (פסקי דין מיום 8.5.01 ו- 20.1.02)

התובעים רכשו חבילת תיור שכללה טיסה לסלוניקי, ארוח במלון וכרטיסים למשחק חצי גמר אליפות אירופה בכדורסל, בו השתתפה אלופת ישראל. בפועל לא הגיעו התובעים למשחק.

לתובעים נפסקו פיצויים בגין הוצאות בסך 300 ש"ח וכן פיצוי בגין עגמת נפש בסך 1,500 ש"ח כ"א.

ת"ק (חיפה) 2344/01 שמואל מוסקוביץ נ' אמי ללויד בע"מ (לא פורסם) (פס"ד מיום 28.2.02).

התובע רכש חבילת תיור שמטרתה היתה להגיע למשחק כדורגל של מכבי חיפה בהולנד. הנסיעה מהמלון לאיצטדיון התארכה בשל פקק תנועה שנבע משביתת משאיות. התובע טוען כי גם לאחר היציאה מהפקק חל עיכוב בהגעה לאיצטדיון בשל חוסר הכרותו של הנהג את הדרך. בפועל ראה התובע את המשחק 25 דקות. נטען כי האוהדים גרמו נזק לאוטובוס וכי עליהם לשלם את הנזקים.

הנתבעת טענה טענות של חוסר יריבות וטענה כי האחריות לכשל בהסעה מוטל על צד ג' אצלו הזמינה את ההסעה.

נפסק (כב' השופט ערן נווה ):

  1. "השאלה אשר ביהמ"ש צריך לשאול אותה בהתחשב בכל החומר בפניו, האם לא צלחה בנסיבות המטילות אחריות על מי מהצדדים או שיש לדחות את התביעה עקב קיומו של כח עליון אשר היה בדמותו של שביתת משאיות וסמיטרלירים פראית ברחבי כבישי אירופה דבר שמנע בעליל את ההגעה למשחק".

  2. "לא הובאו בפני ראיות וגם לא שוכנעתי כי אכן מצב העניינים היה כזה שההחלצות מהפקק היתה כזו שרק חוסר נסיונו והתברברותו של הנהג ההולנדי, הם שמנעו את ההגעה למשחק. הדיעה נותנת יותר כי כתוצאה מאותו פקק, נמנעה היכולת להגיע אל המשחק".

  3. "יש לזכור שמר אלטר אשר נסע עם הקבוצה, הוציא את הקבוצה בזמן אל עבר האיצטדיון. ייתכן והיה ראוי לקחת אדם אשר יודע ומכיר את הדרך לאשורה ואולם בכל מקרה אינני נותן אמון כי כאמור היה מצב עניינים במהלכו לאחר שהיתה יציאה מהפקק, היתה התברברות נוספת שמכוחה נמנעה היכולת להגיע אל המשחק ולכן ממילא אין לעובדה זו משמעות ובכל מקרה אינה יורדת כדי אחריות משפטית".

התביעה נדחתה וכך גם ההודעה לצד ג'.

ת"ק (תל אביב) 5588/05 חסון שלומי ואח' נ' חב' איסתא (לא פורסם) (פס"ד מיום 4.9.05)

התובעים, "שני צעירים, חובבי כדורגל אירופאי, חשקה נפשם, לראשונה בחייהם, לצפות במשחק כדורגל בין שתי קבוצות צמרת אירופאיות - צ'לסי נגד ברצלונה, שהתקיים ברצלונה שבספרד ביום 23.2.05". הם רכשו חבילת תיור שמטרתה נסיעה לצפיה במשחק. "דרישתם...שאושרה על ידי הנתבעת, הייתה לשבת במקומות צמודים במגרש הכדורגל ובמיקום נאות, כך שיוכלו לצפות ולחוות יחדיו את המתרחש על משטח הדשא במגרש בברצלונה". כשעתיים בלבד לפני המשחק הם קיבלו את המשחקים וגילו שהם יושבים בנפרד וכי המחיר הנקוב של הכרטיס הינו 117 יורו בעוד שהם שילמו 250 יורו עבור כל כרטיס. התובעים שילמו 5,500 ש"ח כל אחד עבור חבילת התיור והם תובעים לפצותם בסכום של 8,000 ש"ח.

הנתבעת טענה כי היא פועלת מתוך כוונות רווח וכי היא זכאית לעמלה בגין הכרטיסים וכי ציינה בהסכם בין הצדים כי "מחיר הכרטיסים הנמסרים ללקוח ע"י 'איסתא' גבוה מהמחיר הרשמי הנקוב על גבי הכרטיסים לאירועים ונקבעים לפי ביקוש והיצע".

הנתבעת שלחה הודעה לצד ג' למספקת הכרטיסים "טיקט שופ" וטענה כי על טיקט שופ חלה האחריות להנפקת הכרטיסים במושבים צמודים.

נפסק (כב' השופט אריה שרעבי ):

  1. "הנתבעת התרשלה במקרה דנן לדרוש ולקבל עבור התובעים - כפי שהתחייבה בפניהם - צמד כרטיסים למושבים צמודים".

  2. "המונח "גבוה מהמחיר הרשמי"...שובל מספר פרשנויות ואחת מהן - בכמה גבוה מחיר הכרטיס הנגבה מהלקוח לעומת המחיר הנקובה בכרטיס ? האם אין זו חובת הנתבעת להודיע לתובעים שהם משלמים עבור הכרטיס מחיר מופקע לעומת מחירו הנקוב ".

  3. "את סכום הפיצוי קבעתי לאחר ששיוויתי לנגד עיניי את מרכזיותו של המשחק, שעמד ביסוד הזמנת "חבילת הספורט" ע"י התובעים, הפרת ההסכם שנערך בינה לבין התובעים ואת עוגמת הנפש הרבה שגרמה הפרה זו לתכלית ולמטרת נסיעתם של התובעים ,אשר לה ציפו וייחלו במשך כחודשיים ואשר יצאו, כמאור, מאוכזבים וחפויי ראש".

לכל אחד מהתובעים נפסק פיצוי בסך 2,000 ש"ח.

ת"ק (ירושלים) 4853/06 אשכר גיורא נ' השטיח המעופף (לא פורסם) (פס"ד מיום 7.3.07) .

התובע מתלונן על ליקויים שנפלו באספקת חבילת תיור שעניינה משחקי כדורגל

נפסק (כב' השופט א' טננבוים ):

  1. טענות המארגנת כי העברות ונסיעות מהמלון למגרשי הכדורגל אינן באחריותה "הן בעייתיות  משום שבפרסומת לחבילה זו מופיע בפירוש כי מדובר במשחק כדורגל. אם משחקי הכדורגל מפורסמים בצורה כזו, הרי לקוח מן היישוב יסבור שהמלונות וכל החבילה בנויה סביב משחקים אלה, כך שיוכל להגיע אליהם בקלות. סתם לשכור מלונות בערים מילאנו וטורינו מבלי קשר למשחקים יכול גם התובע לבדו".

  2. "שוכנעתי כי החבילה לא תאמה את שהובטח לתובע ולכן זכאי הוא לפיצוי".

למרות שהתובע ביקש השבה מלאה של כל מה ששילם, הנזק נאמד על ידי בית המשפט בסכום של בסך 4,000 ₪.

דמי ביטול

ת"ק 2689/02, 2688/02, 2690/02 זיו מגי ואח' נ' עידו נסיעות ותיירות בע"מ ואח' (לא פורסם) (פס"ד מיום 14.10.02)

התובע בת"ק 2689/02 נתבשר בבוקר יום הטיסה לחופשתו בכרתים, כי אחותו ובעלה נספו בתאונת דרכים. בנסיבות טרגיות אלה נמנע ממנו לצאת לנופש.

התובעים בת"ק 2688/02 טוענים כי בנם חלה יומיים בטרם היציאה לנופש וכי הובטח להם על ידי סוכן הנסיעות כי עלות הנופש ששולמה עבורו, תוחזר להם כנגד הצגת אישור רפואי.

הנתבעת טוענת כי הבטחה כאמור, אם ניתנה על ידי סוכן הנסיעות אינה מטילה עליה חבות להחזר חבילת הנופש עבור הנוסעים שביטלו את נסיעתם. על פי תנאי ההתקשרות בינה לבין התובעים, דמי ביטול בטווח של יומיים לפני מועד היציאה הינם בשיעור של 100%.

סוכן הנסיעות העיד כי לענין דמי הביטול הפנה את התובעים לחברת כרטיס האשראי להפעלת הביטוח הקיים במסגרת זו, וכי הסביר לתובעים כי על פי תנאי ההתקשרות עם הנתבעת אין אפשרות לקבל החזר.

נפסק (כב' השופטת ב' טולקובסקי ):

  1. "מקובל עלי טענת הנתבעת כי הינה מחוייבת בתשלום מלא גם אם הנוסעים לא מימשו את חבילת הנופש ולפיכך דמי הביטול בהתראה של יומיים לפני הנסיעה, הינם בשיעור של 100%".

  2. עם כל הצער שבדבר ולמרות הנסיבות הטרגיות שבוודאי מנעו מהתובע לצאת לנופש, הרי שעליו למצות את זכותו להחזר דמי הביטול ,במסגרת של ביטוח נסיעה לחו"ל. במידה ואין התובעים מבוטחים ולא דאגו להוצאות ביטוח נסיעות לחו"ל כאמור, אין להם להלין אלא על עצמם".

הערה: לעיון בחלק אחר של פסה"ד הנוגע להיות המלון בשיפוצים,  לחצו כאן.

רשלנות ברישום לחבילת תיור המבוצעת בטיסת שכר, אופן חישוב פיצוי בגין עגמת נפש

ת"א (באר שבע) 4840/03 לוי הלן ואח' נ' גלאקסי נסיעות בע"מ (ערד) ואח' (לא פורסם) (פס"ד מיום 19.9.04)

"התובעים רכשו חבילת תיור לטורקיה, באמצעות חברת גלאקסי נסיעות בע"מ (ערד), אשר אורגנה ע"י הספק – יוניטל תיירות ותעופה בע"מ, והובלתה התעופתית בוצעה ע"י חברת סאן דור נתיבי אויר בינלאומיים בע"מ... תאריכי הנסיעה, היו בין ה – 12 ל – 19 לספטמבר 2002. לאחר שקיבלו אישור עסקה מהגב' גילה סלוק עובדת גלאקסי, ארזו התובעים מטלטליהם לנסיעה המתוכננת, ושמו פעמיהם לשדה התעופה בן-גוריון. דא עקא, עם הגיעם לשדה, ומשהגישו את כרטיסי הטיסה לשם רישום ובדיקה, גילו כי אינם רשומים על הטיסה המיועדת או כל טיסה אחרת. מבירור שערכו עם גלאקסי נסתבר, כי בשל טעות או בלבול כזה או אחר, לא בוצעה ההזמנה על שמם. בשל כך, הוצעה לתובעים חבילת תיור חלופית לורנה, אך אלה לא הסכימו לה. משהוברר, כי לא מסתמנת אפשרות חלופית לטיסה ליעדם המקורי, שבו לביתם. כעת, תובעים השניים מהנתבעות פיצוי בגין עגמת הנפש שנגרמה להם, כמו גם הנזקים הכספיים והנפשיים שנגרמו להם, מאופן השתלשלות האירועים".

השאלה העומדת לדיון היא היקף עגמת הנפש והיקף הנזק הנטען, לרבות מידת אחריות התובעים לו.

התובעים טענו כי סוכנות הנסיעות אחראית כלפיהם חוזית ונזיקית, הספק אחראי כלפיהם חוזית, נזיקית וגם שילוחית כאחראית להתרשלות גלאקסי וכי חברת התעופה אחראית חוזית הנלמדת מהופעת הכיתוב LY על גבי כרטיס הטיסה, נזיקית מכוחו של סעיף 15 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש) בעצם התרשלות בבחירת בעל חוזה, שילוחית מעצם היותה בעלת השליטה הבלעדית במועד הטיסה ובהתקיימותה. כן נטען כי התנאים הפוטרים את המוביל מאחריות המופיעים על כרטיס הטיסה נפלים לגדר תנייה מקפחת בחוזה אחיד כמשמעותו בחוק החוזים האחידים וכן רשלנות בפקיחות על סוכנות הנסיעות והמארגנת.

סוכנות הנסיעות נכנסה להליכי פירוק. המארגנת טענה להעדר יריבות וכן לרשלנות בלעדית של סוכנות הנסיעות. חברת התעופה טענה חוסר תום לב של התובעים והעדר יריבות, שכן "המדובר הוא בטיסת שכר, בה מעמידה זו את המטוס שברשותה למחכירים שונים ואלה דואגים למכירת המושבים לציבור הנוסעים. לה עצמה, אין כל קשר לנוסעים וזהותם אף לא מענינה". כן טענה חברת התעופה להעדר אחריות כלפי התובעים, וכי אמנת ורשה אינה לענין, שכן אין מדובר בתובלה אווירית.

נפסק (כב' השופט יעקב שפסר ):

  1. בהתאם לתנאים המופיעים על כרטיס הטיסה, צוין על ידי יוניטל כי "הנוסע רכש את הזכות לתובלה מאת המארגן...לפיכך, המוביל איננו אחראי עבור מילוי התחייבויות המארגן...כלפי הנוסע או למעשיו ומחדליו של המארגן...".

  2. "עיקר סיוג האחריות, מכוון כלפי מילוי התחייבויות המארגן. אין להסיק מכך, כי מקום בו אירעה תקלה מכאנית של המוביל ובגינה בוטלה הטיסה או שנגרמו נזקים לנוסעים, לא תהא חברת התעופה אחראית כלפי הנוסעים. מקום בו הייתה נגרמת עגמת נפש לתובעים כתוצאה מבעיה בשירות במטוס, או כתוצאה מהשמטת רישום הנובעת מתקלה אצל סאן דור הרי שלא היתה כל בעיה ואף יש צורך להטיל אחריות על המוביל התעופתי (ר' בדומה לת"א (ירושלים) 11590/02 דובר הלה נ' אל על נתיבי אוויר לישראל בע"מ (לא פורסם), ת"א (קריות) 6290/02 יוסי מנגוני נ' אל על נתיבי אוויר לישראל בע"מ ואח' (לא פורסם) ועוד)".

  3. במקרה הנדון התקלה אינה נוגעת כלל לסאן דור. "...אין לחברת התעופה, ואסור שתהא, כל נגיעה באשר לזהות הנוסעים ולשיווק הכרטיסים. מצידה לש חברת התעופה, לאחר החכרת המושבים לסוכנויות השונות, ...יכולה הטיסה להמריא אף בלא נוסע אחד...".

  4. מהעדויות שהובאו בפני בית המשפט באשר לביטול הזמנת התובעים על ידי סוכנת הנסיעות עולה כי למארגן (יוניטל) "אחריות חלקית למחדל בפרשה האמורה. אין בכל האמור, כדי להטיל חובה על יוניטל בגין אחריות שילוחית כלפי מחדליה של גלאקסי. הרציונאל שבדיני השליחות לרבות בחוק השליחות, תשכ"ה – 1965, אינם רלוונטיים כאן, מכיוון שטיב היחסים בין נתבעות 1 ו – 2 גלאקסי ויוניטל, הינו עסקי, שתי אלה הינן בעלות גוף משפטי נפרד, ואין הן מסמיכות האחת את השנייה לחייב או לזכות, אל בדרך של ספק ולקוח. האחריות הינה אחריות ישירה, הנובעת מחלקה הישיר ל כל אחת מהן, כנובע מרשלנותה כלפי התובעים".

  5. לענין הנזק: "אין דין חופשה בבית לחופשה בחו"ל". התובעים התכוונו לבלות אצל חברים בטורקיה ואף שהו בבית ולא יכלו ללכת לעבודה, שכן המעביד שלהם הביא עובד אחר תחתיהם ונמנעה מהם האפשרות ליטול חופשה חלופית במועד אחר. "עניינים אלו, כרוכים בדרך כלל בתכנון מוקדם, מציאת משאבים כלכליים ותיאום עם המעביד. ולכן, נראית בעיניי נכונה הטענה כי יש לפצות את התובעים בדמי החופשה שלקחו ולא ניצלו, על מנת שיוכלו כאת, לפצות עצמם תחת זו שהפסידו".

  6. "לעניין עגמת הנפש שנגרמה לתובעים, מסכים אני כי מושג זה הינו רחב מאוד, וכי נראה כי "תביעות בגין עגמת נפש מתפשטות כאשר בשדה קוצים" (ת"א (ת"א) 103072/98 רותי רם און נ' סנאורה בע"מ (לא פורסם). ברם, אין באמירות מעין זו, כדי לחסום את הדרך בפני טענות ותובענות מסוג זה, שהרי כל עניין נבחן לאור הנסיבות השונות הרלוונטיות ואין לקבוע מסמרות נוקשים. עוד מסכים אני לדברי ב"כ התובעים, ש"כאשר הלקוח המזמין אינו מקבל את חופשתו נוסף אלמנט חריף של רוגז ועגמת נפש, המעכיר את מצב רוחו, וגורם למוצר שסופק, להיות גרוע שבעתיים" (ת"א (ת"א) 52167/99 ציונה הורנשטיין ואח' נ' אופיר טורס בע"מ (לא פורסם). אכן, יש ליצור יחס ראוי בין שווי החבילה לבין פיצוי עגמת נפש בגין ביטולה. כמו כן, יש לתת את הדעת לעניין השפעת האירוע בפועל על התובעים".

  7. יש בסיס לטענת המארגן כי לתובעים חלק ניכר בתובענה, שכן סירובם להצעות השונות לפיצוי, כמו גם להצעה העיקרית לטוס לאותו היעד בשינוי מועד היציאה בלבד, בצירוף פיצוי של שהייה במלון 5 כוכבים, נראה כגורע מחובתם להקטנת הנזק. "כידוע, חובה זו נלמדת הן מסעיף 14 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א – 1970 והן מתוך עקרון כללי המושאל לענפי המשפט השונים...מצב דברים לפיו תכננו וציפו התובעים כל כך לנסיעה האמורה, בצירוף האכזבה, מעלים תהייה לפשר סירובים הגורף לשמוע חלופות ולו כאלה הנוגעות למועדי הנסיעה...למרות שיש בסיס לכעס ולאכזבה, נראה בעיניי כי עומד להם סירוב זה לרועץ והמקים מצידם אשם תורם לא מבוטל בעצם אי הקטנת הנזק".

  8. אין בסיס לטענת ב"כ התובעים כי בתי משפט נהוגים במקרים דומים לחשב את העלויות אותם ציפו הניזוקים להוציא במהלך הטיול כולו: 250$ ליום כל אחד.

בית המשפט העריך את גובה הנזק בסך 10,000 ₪ לשני התובעים גם יחד, הפחית 4,000 ₪ בשל אחריות תורמת הנובעת מאי הקטנת נזקם, ואת הסכום הזה חילק בחלקים שווים בין סוכנות הנסיעות והמארגן. בשל הפער בין הסכום הנתבע לבין הסכום שנפסק ובשל ההפרזה בתביעות הפיצויים והחישוב בכללותו לא נפסקו הוצאות משפט לטובת התובעים. מנגד, חויבו התובעים בהוצאות משפט לסאן דור בסך 3,000 ₪ בצרוף מע"מ.

הבטחת כספי לקוחות

פש"ר (ת"א) 2160/04 בש"א (ת"א) 2426/05 עו"ד אבנר כהן בתפקידו כמנהל מיוחד של חברת החברה הגיאוגרפית לטיולים בע"מ נ' הקרן להבטחת כספי לקוחות החברים בהתאחדות סוכני נסיעות ותיירות בישראל בע"מ ואח' (לא פורסם) (החלטה מיום 22.5.05)

הערת המערכת: ניתן לעיין בתקנות הקרן באתר התאחדות סוכני נסיעות ותיירות בישראל: כאן

"בקשת המנהל המיוחד לחברה הגיאוגרפית לטיולים בע"מ (בפירוק), ליתן הוראות למשיבה, הקרן להבטחת כספי לקוחות החברים בהתאחדות סוכני הנסיעות ותיירות בישראל בע"מ (להלן: "הקרן"), בנוגע לחלוקת כספים המיועדים כפיצוי ללקוחות החברה".

"הקרן, המנוהלת ע"י התאחדות סוכני הנסיעות ותיירות בישראל, הוקמה בהתאם לחוק שירותי תיירות התשל"ו - 1976 במטרה להבטיח  את כספי הלקוחות החברים בקרן, אשר שילמו תמורת שירותי תיירות ולא קיבלו את השירות המוזמן או החזר של כספם, זאת הואיל והחבר בקרן נעשה חדל פירעון. מטרת הקרן הינה אם כן לשפות לקוחות עבור חובות שהסוכנות עשויה לחוב כלפיהם במקרה ואינה יכולה לעמוד בהם מפאת חדלות פירעון".

 "טענת המנהל המיוחד, משנכנסה החברה הגיאוגרפית להליכי פירוק, יש לחלק את כספי הקרן לאותם לקוחות החברה הזכאים לכך, בהתאם לעקרונות דיני הפירוק, היינו, חלוקת הכסף באופן שוויוני בין לקוחות הקרן הזכאים לתשלום. זאת, אף אם אופן החלוקה עומד בניגוד לקבוע בתקנונה הפנימי".

נפסק (כב' השופטת ורדה אלשייך ):

  1. "כספי הקרן, אינם חלק ממסת נכסי הפירוק. עסקינן בכספים המוחזקים בידי צד שלישי, סולבנטי, המיועדים להבטחת כספי לקוחות שלא קיבלו שירות. משכך, אותו גוף אינו כפוף לדיני הפירוק וקיימת בידיו הפררוגטיבה לחלק את כספיו בעצמו, בכפוף כמובן לתקנון שלו. טענות שיועלו, אם יועלו, ע"י לקוחות נגד הקרן בדבר אופן חלוקת הכספים, יופנו לפיכך להגשת תובענות רגילות בבית משפט מוסמך".

  2. "...סעיף 36.4 לתקנון הקרן קובע כי על מנת לקבל את הפיצוי מהקרן, נדרשים לקוחות החברה לצרף לדרישתם פסק דין, צו או החלטה מחייבת אחרת של ערכאה שיפוטית מוסמכת בישראל, הקובעים את זכאותו של הדורש לכספים. כיוון שמדובר בחברה בפירוק, ולאור הוראות סעיף 267 לפקודת החברות, ברי כי אותם לקוחות הזכאים לדרוש כספים יהיו מנועים מפתיחת הליך נגד החברה וקבלת פסק דין, אלא ברשות בית משפט זה של פירוק. לפיכך, אני קובעת כי הערכאה השיפוטית המוסמכת להכרעה בתביעות החוב שהגישו או יגישו הלקוחות, לעניין סעיף 36.4 לתקנון, תהא מסורה למנהל המיוחד, עו"ד אבנר כהן. הכרעות שתינתנה על ידו תחייבנה את הקרן, בכפוף לזכותה להגיש הודעת ערעור לבית משפט זה".

  3. "...לעניין המועד להגשת הדרישות לקרן -  סעיף 33 לתקנון הקרן קובע כי "המועד האחרון להגשת דרישה, יהא 6 חודשים מקרות האירוע הנערב, ולא יאוחר מחודשיים לאחר תום תקופת החברות".

  4. "הואיל והלקוחות הזכאים לכאורה לשיפוי כספי מהקרן מנועים היו מהגשת תביעות נגד החברה, ממועד כניסתה להליכי פירוק, קובעת אני פרק זמן של 45 יום  ממועד מתן החלטה זו, בו יוכלו אותם הלקוחות להגיש תביעות חוב למנהל המיוחד בעניין הכספים המגיעים להם מהקרן. זאת בתוספת 90 יום הנדרשים לבדיקת הוכחות החוב, כאמור בתקנה 93 לתקנות פשיטת הרגל התשמ"ה – 1985. לאחר תקופה זו, יינתן ללקוחות פרק זמן נוסף של 30 יום להגשת הכרעת המנהל המיוחד לקרן".